Zvornik: Umjesto hapšenja napadača na džamije, policija oformila Odsjek za praćenje „vehabija“

0
2

Screenshot_1Zvornik – Klub Bošnjaka u Skupštini opštine Zvornik i ranije je upozoravao na mogućnost ovakvog scenarija i tražio adekvatnu reakciju policijskih i sudskih struktura što se nije desilo. Umjesto formiranja tijela koji bi spriječavali ovakve događaje i samim tim neko novo ubistvo nevinih iz mržnje, Zvornik je dobio novooformljeni odsjek za praćenje „vehabija“ naše policijske stanice koji bi trebao na području naše općine pratiti potencijalne teroriste, ali isključivo islamske vjeroispovijesti dok za napade iz vjerske i nacionalne mržnje ne postoji nikakav odgovor osim demagogoije.

Klub odbornika Stranke demokratske akcije Skupštine opštine Zvornik najoštrije osuđuje napade iz nacionalne i vjerske mržnje koji su počinjeni na vjerskim objektima u Zvorniku, ispisivanjem uvredljivih  grafita i  poruka na ulazima u džamiji Begsuja u centru grada i na ulazu u turbe Šejh Hasana Kaimije na Kula Gradu. Pozivamo sudske organe i policiju da što prije pronađu počinioce i adekvatno ih kazne kako bi se ova očigledno orekstrirana grupa huligana pravovremeno zaustavila i kako bi se spriječili događaji iz prethodnog perioda, kada je ubijen starac Ahmed Hasanović u Kozluku, a nešto ranije napadnut starac Nezir Dardagan u gradu prilikom polaska na Bajram namaz.

Zahtijevamo hitno rješavanje svih napada iz vjerske i nacionalne mržnje prema Bošnjacima koji se očigledno okrestrirano sprovode na području naše općine i prijete potpunom narušavanju uspostavljenih međunacionalnih odnosa. Tražimo od rukovodstva centra javne bezbjednosti da se ozbiljno posveti ovom problemu i sve svoje resurse usmjeri ka privođenju počinioca gnusnih dijela jer se bojimo da bi sve ovo moglo prouzrokovati reakciju povratnika što bi dodatno usložilo već složenu situaciju.

Klub Bošnjaka u Skupštini opštine Zvornik i ranije je upozoravao na mogućnost ovakvog scenarija i tražio adekvatnu reakciju policijskih i sudskih struktura što se nije desilo. Umjesto formiranja tijela koji bi spriječavali ovakve događaje i samim tim neko novo ubistvo nevinih iz mržnje, Zvornik je dobio novooformljeni Odsjek za praćenje „vehabija“ naše policijske stanice koji bi trebao na području naše općine pratiti potencijalne teroriste, ali isključivo islamske vjeroispovijesti dok za napade iz vjerske i nacionalne mržnje ne postoji nikakav odgovor osim demagogoije i skretanja pažnje sa očiglednog problema koji ima potencijal da izazove ogromne probleme koji će se kasnije  teško zaustaviti.

(saff.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime