Zvornik: Sutra obilježavanje godišnjice prvog oslobođenog logora

0
2

Zvornik: Sutra obilježavanje godišnjice prvog oslobođenog logora

Zvornik – U organizaciji Saveza logoraša u BiH sutra će biti obilježen Dan sjećanja na prvi oslobođeni logor u BiH – logor Liplje u Zvorniku.

Stanovnici naselja Liplja, Hasića, Samara, Sultanovića, Jošanice, Bećirovića te cijelog zvorničkog kraja uvijek će se bolno sjećati 25. maja 1992. godine. Tog dana srpske paravojne formacije zatočile su više od 500 civila, uglavnom žene i djecu, u nekoliko kuća i Osnovnu školu Ljiplje.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković kazao je Feni da je ovaj logor poznat po seksualnom zlostavljanju zarobljenika.

– U Liplju su masovno silovali žene i djevojke, ali i veliki broj muškaraca je tjerano na bludne radnje. Mnogi od njih su molili da ih ubiju, jer su preživljavali pakao – ističe Mešković.

Prema informacijama Saveza logoraša, u Liplju je ubijeno 40 civila, koji su prije ubijanja preživjeli užasna silovanja i torture.

– Nažalost, za ove zločine još niko nije procesuiran i zbog toga želimo podsjetiti na ova gnusna zlodjela – potcrtao je Mešković.

Logor su početkom juna 1992. oslobodili mještani i pripadnici Teritorijalne odbrane Zvornik od kojih neki nisu imali nikakvo oružje. Zbog toga je logor Ljiplje prvi i jedini oslobođeni logor što, dodao je Mešković, predstavlja zavidan čin hrabrosti.

– Oslobođenje logora podstakla je jedna djevojka koja je zbog najave da će biti silovana taj dan, pobjegla iz logora kroz prozor wc-a i koja je pripadnicima Teritorijalne odbrane ispričala šta se dešava u Liplju – pojasnio je.

Mještani su, kazao je Mešković, bili zatečeni strahotama kojima je djevojka svjedočila, nakon čega su motikama i lovačkim naoružanjem krenuli u oslobađanje logora uz pomoć Teritorijalne odbrane Zvornik.

Savez logoraša priprema dokumentarni film o seksualnom zlostavljanju i silovanju zarobljenih muškaraca, a upravo u Liplju su se dešavala najstravičnija silovanja.

Mešković navodi da je cilj snimanja filma da se zlostavljani muškarci ohrabre i ispričaju svoju priču javnosti.

Za razliku od mnogih logora u BiH, u Liplju postoji spomen-obilježje ubijenim logorašima.

– Ovaj dan želimo posvetiti sjećanju na stradanje i žrtve bezumnog zločina, i zahvalnosti onima čija je hrabrost učinila da se zločin ne dovrši – naglasio je.

Mešković je također dodao da je na dan oslobođenja logora Liplje u neposrednoj blizini strijeljano oko 750 bošnjačkih civila u selima Klise, Đulići, Bijeli Potok i mnogim drugim mjestima u okolini Zvornika.

Organiziranje Dana sjećanja podržala je Islamska zajednica Liplje i Udruženje demobilisanih boraca Zvornika.

(rtvtk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime