Zvornik: Sjećanje na krvavi maj 1992. godine

0
34

Masovna_grobnicaZvornik – Obilježavanje 22. godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika započelo je tevhidom i obilaskom mezarja u Snagovu, mjestu u kome su pripadnici JNA i paravojne srpske jedinice i krenuli sa svojim višemjesečnim krvavim pirom i divljanjem.

Nakon zauzimanja Kula Grada, oni su krajem aprila 1992. godine ubili oko 40 bošnjačkih civila u selu, a većinu tijela potom zapalili.

Prigodnim sadržajima narednih dana planirano je i podsjećanje na stradanja stanovnika još nekoliko bošnjačkih naselja koja su se desila tokom maja 1992. godine, a kulminirala su 1. juna, odvođenjem i kasnijom likividacijom oko 750 muškaraca sa lokaliteta Bijeli Potok.

Centralni događaj i ove godine bit će kolektivna dženaza za 11 do sada identifikovanih žrtava zločina, zakazana za nedjelju 1. jun na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji. Na sastanku Organizacionog odbora ovogodišnje dženaze istaknuti su veliki problemi u procesu traženja posmrtnih ostataka još oko 500 zvorničkih Bošnjaka koji se zvanično vode kao nestali.

– U posljednjih nekoliko mjeseci dostavili smo nadležnim institucijama 7 informacija o mogućim lokacijama masovnih grobnica s tijelima ubijenih, ali nismo upoznati da li je bilo šta poduzeto da se ta mjesta ispitaju i eventualno obave iskopavanja – kaže Hakija Smajlović, sekretar Udruženja porodica nestalih i zarobljenih civila općine Zvornik.

U okviru obilježavanja godišnjice zločina narednih dana održat će se tevhidi i historijski časovi u naseljima Grbavci, Drinjača, Jusići i Kučić Kula. Posebnim programom mještani Liplja obilježit će oslobađanja logora u ovom selu u kome je bilo zatočeno oko 460 civila.

Jedan od sadržaja ovogodišnjeg programa je “Klišanska noć straha i neizvjesnosti”, okupljanje predviđeno u naselju Klisa, gdje će se prisutni prisjetiti dešavanja u velikom zbjegu, u noći koja je prethodila razdvajanju punoljetnih muškaraca od njihovih porodica i deportaciji. Planirani su i obilasci nekoliko mjesta zatočeništva bošnjačkih civila, Tehničkog školskog centra u Karakaju, Doma kulture u Pilici, zloglasne Gerine klaonice u Karakaju, kao i lokaliteta najveće masovne grobnice na Crnom Vrhu.

Podsjećamo, u prva tri mjeseca agresije kompletno bošnjačko stanovništvo sa područja sadašnje općine Zvornik je protjerano. Prema zvaničnim podacima u tom periodu je ubijeno je više od 1. 500 civila, a još oko 560 Zvorničana je stradalo u srebreničkom genocidu.Od 750 odvedenih sa Bijelog Potoka nepoznata je sudbina 280 civila. Na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji, do sada su ukopana tijela 699 Bošnjaka, žrtava zločina u Zvorniku.

Muhamed Berbić

(Istočna Bosna)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime