Zvornik: Radionica za prosvjetno-pedagoške radnike

0
73

Zvornik: Radionica za prosvjetno-pedagoške radnike - Foto: SRNA

Zvornik – U Zvorniku je danas održana radionica za prosvjetno-pedagoške radnike sa regije Birča u oblasti javnog zagovaranja i izrade akcionih planova u okviru projekta “Јedan minut za cijeli život”, čiji je cilj jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije na ovoj regiji.

Koordinator ovog projekta i Udruženja “Infohaus” Emina Bećić rekla je novinarima da je ovo Udruženje “Infohaus”, u saradnji sa Unicefom, pokrenulo projekat “Јedan minut za cijeli život” u svrhu promocije socijalne inkluzije na području Birča, koje obuhvata opštine Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Milići i Vlasenica.

“Radimo sa školama i prosvjetno-pedagoškim radnicima koji su prisutni na radionici kako bi u septembru i oktobru radili na izradi akcionih planova za promociju socijalne inkluzije u lokalnim zajednicama”, rekla je Bećićeva.

Ona je naglasila da je prošle godine “Infohaus” sproveo istraživanje i prikupio podatke od predstavnika lokalnih vlasti u vezi sa najboljim mehanizmom za promociju socijalne inkluzije, na kojima se radi ove godine.

Bećić je istakla da će projektom biti obuhvaćeno 400 djece i deset nastavnika na području Birča, koji će biti u mogućnosti da bolje razumiju koncept socijalne inkluzije, dječijih prava i interkulturalnog dijaloga putem ukupno 22 radionice.

“Djeca će uz pomoć nastavnika-koordinatora razviti pet lokalnih dječijih akcionih planova koji će biti predstavljeni različitim sektorskim grupama u lokalnim zajednicama tokom diskusija na okruglim stolovima”, rekla je Bećićeva.

Ona je dodala da će 30. novembra, kada se obilježava Međunarodni dan djeteta, biti održan filmski festival na kome će svi prikazani filmovi imati elemente socijalne inkluzije.

Pedagog iz Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Vlasenice Spomenka Savinović rekla je da su ove radionice veoma značajne, jer se na njima nauči nešto novo što doprinosi da se na drugačiji način radi i pomaže učenicima kojima je to potrebno.

“Ono što je najbitnije, uočene probleme putem ovih projekata lakše rješavamo”, rekla je Savinovićeva.

Projekat socijalne inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju na području Birča dio je aktivnosti koje udruženje “Infohaus” sprovodi uz podršku Unicefa već drugu godinu.

Program finansira Vlada Holandije, a implementiraju ga agencije UN, Unicef, UNDP i UNHCR.

(lat.rtrs.tv)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime