Zvornik: Lokaciju masovne grobnice u Kozluku otkrila osoba koja živi u Srbiji

1
12

Zvornik: Lokaciju masovne grobnice u Kozluku otkrila osoba koja živi u Srbiji

Zvornik – Predstavnici udruženja preživjelih žrtava, porodica žrtava i svjedoka genocida posjetili su danas u Kozluku kod Zvornika lokaciju na kojoj se otkopava masovna grobnica u kojoj je do sada prema podacima Tužilaštva BiH pronađeno najmanje 30 posmrtnih ostataka, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ovoj je lokaciji 13. i 14. jula 1995. godine, prema svjedočenjima, strijeljano 1.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, a strijeljanje nije niko preživio. Tijela su pokopana u masovnu grobnicu, koja je primarna, ali je dio tijela naknadno odvezen u Kamenicu. Kozlučka masovna grobnica godinama je bila prekrivena otpadom, jer je u postratnom periodu, na mjestu strijeljanja i masovnih ubistava napravljenja nelegalna deponija smeća.

˝Na ovom prostoru ima više masovnih grobnica. U proteklih sedam dana pronađeno je 15 nekompletnih tijela, lobanja, kostiju i ličnih predmeta koji su pripadali ubijenim žrtvama. Pronašli smo i tragove mučenja, odnosno dva poveza za ruke i čahure. Imamo saznanja da je u septembru, odnosno oktobru 1995. godine, ova masovna grobnica uznemiravana, te da su tijela prebačena u Kamenicu˝, izjavio je Murat Hurtić, ekspert za traženje nestalih.

U vezi sa ubistvima na ovom lokalitetu nedavno je uhapšen Srećko Aćimović, nekadašnji komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS). Aćimović je, inače, svjedočio na suđenju Ratku Mladiću, generalu VRS, a u Haškom tribunalu tom prilikom je tvrdio da je odbio izvršiti naređenje da izdvoji grupu vojnika za ubistvo zarobljenika iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Munira Subašić iz Udruženja ˝Majke enklava Srebrenica i Žepa˝ kazala je da je nedavno sa još nekoliko prijateljica u Kozluku, prilikom ručka u restoranu pored džamije, upoznala čovjeka koji joj je prišao i rekao:˝Ja sam Srbin, živim u Srbiji, tu odmah preko Drine. Ako vam ne pokažem gdje je masovna grobnica, neću moći umrijeti miran. Ionako noćima ne spavam.˝

Nakon toga, taj ih je čovjek, kako je ispričala danas Subašić, odveo na mjesto gdje je u prošli petak počelo otkopavanje masovne grobnice.

˝Ispričao nam je i da su dva čovjeka uspjela pobjeći sa strijeljanja u Branjevu, ali su ih ovdje uhvatili i ubili. Pokazao nam je pojedinačni mezar Mehmeda Ejubovića. Drugog čovjeka su tjerali da kaže svoje ime, ali on nije htio, jer je znao da će ga svakako usmrtiti. Nakon dužeg mučenja, njih su dvojicu natjerali da sami sebi, onako ranjeni i izubijani, iskopaju mezar. Taj nam je Srbin, kojem je savjest proradila poslije 20 godina, ispričao da ih je još jedan čovjek molio da ga ubiju, ali tek kada legne u masovnu grobnicu i ispod glave stavi svoju torbicu. Misleći da su u torbici zlato i novac, zločinci su mu oteli tašnu, a njega su ubili. U torbici su pronašli jabuke˝, kazala je Subašić.

U razgovoru za AA, Subašić je kazala da može pretpostaviti, ali ne i tvrditi, da je čovjek, koji je otkrio lokaciju masovne grobnice, i sam učestvovao u zločinima.

˝Vjerovatno je i on ubijao, jer se jako uzbudio kada smo došli na ovo mjesto. Drhtao je i tresao se, a stalno je ponavljao da ne može spavati. Kada je rekao gdje su ukopani ljudi, priznao nam je da mu je veliki teret pao sa srca, a mi ga, obradovani saznanjem, nismo ni pitali koja je njegova uloga bila u svemu tome˝, zaključila je Subašić, dodajući da su žene potom o saznanjima obavijestile Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ekshumacija posmrtnih ostataka iz ove masovne grobnice predviđena je za početak naredne sedmice.

Akos.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime