Zvornik – Kozluk: Podrška Reis ul-Uleme Husein ef. Kavazovića Kozlučanima

0
21

Reis  u Kozluku2Podrinje – Posle ubistva rahm.Ahme Hasanovića u Kozluku je se, s,pravom, nelagodnbo osječao svaki Bošnjak.Svašta su doživjeli povratnici od samog početka povratka na svoja hiljadugodišnja ognjišta.Od diskriminacije po svim osnovama,provokacija… pa do ubistva.

Nije lahko bit povratnik u svoje rodno mjesto,bez zaposlenja i izvora za život.

Čvrsta volja,ljubav prema rodnom kraju,privrženost mezarju predaka i ljubav prema Kozluku bili su vodilja povratka.

Strah i nesigurnost povratnika ,posle ovog ubistva,bili su vidljivi na svakom koraku u Kozluku.

Današnja posjeta, uvaženog Reis ul-Uleme Husein ef. Kavazovića,bila je mnogo više od podrške Bošnjacima Kozluka.

Ovo je ujedno i jedina posjeta visokih zvaničnika BiH tom djelu naše Domovine posle nemilih događaja i brutalnog ubistva u Kozluku.

Ne čudi nas što je tu posjetu učinio upravo Reis ul-Ulema Husein ef. Kavazović.

Veliki prijatelj Kozluka,Podrinja i povratka uopče posjetio je svoje džematlije u Kozluku onda kada im je naj potrebnije.

Veliki odziv Kozlučana i Bošnjaka iz okolnih mjesta je upravo to i potvrdio.

“Došli smo ovdje da uputimo riječi podrške i ohrabrenja,da ustrajemo na kušnjama i diskriminaciji na koju nailaze Bošnjaci povratnici.”- rekao je Reis na početku svog obračanja.

“Zadovoljstvo mi je što se nalazim na ovom području s,ljudima koji su od početka procesa povratka ulagali napore,pokazivali hrabrost i želju da Bošnjaci budu na svojim ognjištima.”- nastavio je Reis ul-Ulema Husein ef. Kavazović.

Ocjenio je da Bošnjaci ne treba da strahuju nakon nemilog događaja ,ubistva rahm.Ahmeda Hasanovića.

“Ovdje sam da zajedno osudimo taj zločin,pozovemo pravosudne organe da adekvatno kazne počinitelja.Naša vjera nam zabranjuje da za određeni zločin teretimo zajednicu,grupaciju ili grupu”- nastavio je Reis Kavazović.

On je pozvao Bošnjake prevashodno na jedinstvo ali i suživot i dobre međususjedske odnose sa svim ljudima dobre volje,ma ko oni bili.

Sasvim je sigurno, da je ova posjeta Reis ul-Uleme Husein ef. Kavazovića sa visokim dužnosnicima IZ BiH pravi i pravovremeni mehlem na poslednje događaje u Kozluku posle ubistva njihovog sugrađanina i pravovremna podrška u borbi za opstojnost na svojim ognjištima.

Kozlučanima ostaje da poslušaju savjete uvaženog Reisa,da rade na svom jedinstvu,međusobnom pomaganju i zajedničkom djelovanju za bolju budučnost.

(istocnabosna)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime