Zvornik: Bejta i Fikret Čikarić vratili se u pusto selo, a sad imaju skoro 100 komšija

0
3

Selo Glodi u zvorničkoj općini proteže se plodnom i pitomom ravnicom kroz koju protječe rijeka Drinjača te ima idealne uvjete za razvoj poljoprivrede, stočarstva, voćarstva, pčelarstva, ali i seoskog turizma.

Normalan život 

Bračni par Bejta (60) i Fikret (61) Čikarić prvi su se vratili u ovo selo u jesen 1999. godine. Kažu, došli u nevakat, s četiri putne torbe garderobe, najosnovnijih kućanskih potrepština, dvije spužve i nekoliko deka.

– Smjestili smo se pod ploču porušene kuće. Ubrzo nabavili dva prozora i jedna vrata, a u tom dođe teška i hladna zima. Nekako predeverasmo tu zimu, a na proljeće smo zasukali rukave. Očistili smo sve njive i usijali razne žitarice i zasadili sve vrste povrća. Tog ljeta obnovi se kuća, stiže nešto mehanizacije i stoke i život, uz dosta rada i ulaganja, krenu normalnim tokom. Tog proljeća počeše pristizati i ostali povratnici, tako danas selo ima 40 povratničkih domaćinstava, čiji članovi stalno žive ovdje, pa imamo skoro 100 komšija – kaže Fikret.

Čikarići se danas bave poljoprivredom, stočarstvom i pčelarstvom. Fikret je strastveni lovac i ribolovac, a u selu je nosilac svih akcija povratka i obnove infrastrukture. Osim toga, svake godine u julu uključen je u organizaciju „Marša mira“, koji prolazi kroz Glodi.

Odmor u mlinu    

Kaže, danas ima stado od 45 ovaca, osam koza, dvije muzne krave, veliki voćnjak, traktor i frezu, ali bez potrebnih priključaka. Nada se da će i to uskoro nabaviti. Na plahovitoj rijeci Drinjači napravio je mlin, gdje, kako kaže, melje žito, a zimi odmara i najviše provodi slobodno vrijeme.

(zvornicki.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime