Zvizdić: “Vučić je u Berlinu doživio potpuni fijasko i zato je ljut na sve, pa i na mene”!

0
24

Na pitanje zbog čega je Vučić nezadovoljan njegovim istupom, premijer Denis Zvizdić je kazao da pretpostavlja kako se Vučiću nije dopao ukupni koncept njegovog izlaganja koje se u osnovi temeljilo na poznatim načelima helsinške konferencije o nepovredivosti državnih granica.

– Ukazao sam na činjenicu da je arhitektura granica na Zapadnom Balkanu završena i nepromjenjiva i to je citat, odnosno izjava njemačke kancelarke Angele Merkel sa našeg zajedničkog press-a u augustu 2018. godine. I kancelarka Merkel i ja i dalje stojimo na tom stanovištu, a to se Vučiću očigledno ne dopada, kazao je Zvizdić u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“.

„Također mislim da se Vučiću nije dopalo ni to što sam jasno rekao da smo imali etničko crtanje granica 90-tih godina i da je sve završeno u krvavim ratovima i najtežim zločinima nakon Drugog svjetskog rata. Također sam kazao da je BiH u najtežoj situaciji jer samo u BiH imamo činjenicu da kao posljedicu ideje o mogućoj promjeni granica, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, u javnom intervjuu crta nove granice preko suverenih država: BiH i Crne Gore i te teritorije priključuje Srbiji.

Rekao sam da RS blokira MAP kršeći Ustav BiH, jer je to nadležnost države a ne entiteta, i da time krši osnovno načelo EU, a to je vladavina prava jer ne poštuje usvojene zakone, odluke i strategije u vezi MAP-a i NATO-a“, kazao je Zvizdić, koji postavlja retoričko pitanje šta od ovog što je rekao nije istina?

„Dakle, koncepcijski, Vučićev plan je propao, a igru će dalje voditi Merkelova – a njen stav je jasan i poznat i potpuno je isti kao što je bio prilikom moje posjete Berlinu u augustu 2018 – proteklo vrijeme je samo potvrdilo tačnost toga stava.

Što se tiče moga i Vučićevig “prepucavanja”, on želi da to prebaci na razinu personalnog, a ja želim da to ostane na razini principa, međunarodnog prava, evropskih načela, demokratskih standarda itd., i mislim da na tome treba insistirati – da svi mi poštujemo evropske standarde i vladavinu prava, i da se napokon odmaknemo od loših lekcija iz vremena Šešelja i Miloševića“, kazao je Zvizdić u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“.

Na našu konstatuaciju da se sam Vučić požali na odnos snaga u Berlinu kazavši da je da je bio sam protiv devet sagovornika, premijer Zvizdić kaže da je upravo to činjenica nad kojom bi se aktuena vlast u Srbiji predvođena Vučićem kao i aktuelna vlast u RS predvođena Dodikom, trebala zamisliti i zabrinuti.

Zvizdić na kraju razgovora kaže kako je stekao dojam da francuski predsjednik Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel imaju identične poglede o rješavanju kosovskog problema i da nikome od njih nije ni u primisli da taj problem vežu uz BH, niti bismo mi to ikada dopustili.

„To se Vučiću očito ne dopada i zbog toga mu se ni najmanje ne dopada moj istup u Berlinu“, zaključio je Zvizdić.

(Sloodna Bosna)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime