Zvizdić: Vijeće ministara BiH ne može promijeniti odluku Agencije za statistiku BiH o popisu

0
3

Sarajevo – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH da će to ministarsko tijelo razmatrati odluku Agencije za statistiku BiH o jedinstvenoj metodologiji u vezi popisa stanovništva u BiH, ali da u tom smislu nema nikakve ovlasti.

– Dogovorili smo danas da ćemo analizirati materijal koji nam je dostavio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić. Naravno, u njegovom izvještaju jasno je da Vijeće nema nikakvu naredbodavnu ovlast nad radom Agencije, niti može da promijeni tu odluku i u tom smislu se ništa nije promijenilo u Zakonu u popisu, definisano je da Agencija utvrđuje metodologiju popisa, da to potpisuje direktor Agencije. Dakle, zakoni su jasno definisali nadležnosti, rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, naredna sjednica Vijeća ministara BiH očekuje se početkom iduće sedmice.

– Svaki član Vijeća ministara BiH će imati mogućnost dati svoje mišljenje, ali očekujem nastup utemeljen na zakonu. Bilo koji član koji bude tražio reakciju Vijeća ministara BiH, mora pokazati zakon i članove zakona gdje je Vijeće ministara BiH to dužno uraditi, to mora biti utemeljeno na zakonu, a ne na paušalnom pristupu, zaključio je Zvizdić, prenosi Anadolija.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH obavljen je od prvog do 15. oktobra 2013. godine.

Agencija za statistiku BiH je, nakon mjeseci nesupješnih pregovora čelnika Zavoda za statistiku Federacije BiH i Agencije za statistiku Republike Srpske, 18. maja ove godine donijela odluku o jedinstvenom programu obrade podataka Popisa stanovništva u BiH provedenog 2013. godine.

Dan ranije je Agencija Vijeću ministara BiH uputila prijedlog da rok za objavljivanje rezultata bude kraj 2016. godine, umjesto 1. juli.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić tada je izjavio kako je usvojena metodologija u potpunosti u skladu sa preporukama Međunarodne posmatračke operacije (IMO) što je kasnije tokom posjete Sarajevu potvrdio i predsjedavajući IMO-a za popis stanovništva i domaćinstava u BiH i direktor pri Uredu za statistiku Evropske komisije (Eurostat) Pieter Everaers.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime