Zvizdić: Od 2008.-2015. nije urađeno ništa, ne daj Bože da je Strategija EU tada usvajana

0
18

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić naglasio je na današnjoj konferenciji za medije da Strategija proširenja Evropske unije (EU) na zemlje Zapadnog Balkana predviđa dvije ključne odrednice koje se odnose na šest zemalja regije koje nastoje postati članice Unije.

 

– Prva je poruka da prostor zapadnog Balkana ostaje strateški važan za EU i u narednom periodu će se intenzivirati aktivnosti evropskih institucija i povećat će se fondovi koji će značiti dalju inkluziju zapadnog Balkana u evropske procese te dati jasnu naznaku dominantne ulogu EU na zapadnom Balkanu – kazao je Zvizdić.

Poruka koja se šalje Strategijom je da su vrata EU-a i dalje otvorena za zemlje Zapadnog Balkana, bez posebnih pojedinačnih preferencija, a 2025. godina, ističe Zvizdić, nije rok već je cilj za sve zemlje Zapadnog Balkana.

– Strategijom su definirani mehanizmi za sve zemlje koje prve uđu da ne mogu praviti blokade zemljama koje još nisu pristupile EU-u – dodao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH je realiziralo sve obaveze iz Reformske agende, a Upitnik Evropske komisije će biti ispunjen i predat predsjedniku Evropske komisije Jeanu-Claudeu Junckeru 28. februara, prilikom njegove posjete Sarajevu.

– Više od osam godina je evropski put BiH bio u potpunoj blokadi. Od 2008. do 2015. se nije radilo ništa, ili nije napravljen niti jedan ozbiljan iskorak na putu evropskih integracija. Mi smo iz liderske pozicije koju smo u našem regionu imali 2008. godine došli na začelje do početka 2015. godine. Ne daj Bože da je ova Strategija za Zapadni Balkan trebala biti usvojena u februaru 2015. godine jer je tada BiH bila u jako lošoj situaciji. Danas smo realizirali većinu ili skoro sve obaveze iz uvjeta. Stupio je na snagu SSP, usvojili smo Reformsku agendu i, usvojen je Mehanizam koordinacije koji je prije toga pet godina čekao na svoje usvajanje, predat je zahtjev za članstvo, prihvaćena je aplikacija, dobili smo Upitnik, Mehanizam koordinacije se u završnoj fazi pokazao potpuno uspješnim – istaknuo je Zvizdić.

BiH je u Strategiji, pojasnio je Zvizdić, pozicionirana na način da nam je upućena vrlo jasna poruka da u skladu sa našim angažmanom, ako na prvo mjesto stavimo reforme umjesto kampanje, možemo očekivati da napredujemo i brže od zemalja iz regiona te da 2025. godinu dočekamo upozitivnom evropskom ozračju.

Istovremeno je istaknuo da se pred BiH nalazi jako puno posla te da se nada da će političko ozračje biti takvo da omogućava kontinuitet koji imamo u posljednje tri godine.

– Mi možemo sasvim sigurno kazati da imamo trasiranu evropsku budućnost, da će BiH sasvim sigurno biti članica EU-a i da će naše i nove generacije živjeti u modernoj evropskoj BiH – kazao je Zvizdić.

Kada je u pitanju usaglašavanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, oni su, pojasnio je Zvizdić, usaglašeni i prošli su sve procedure Mehanizma koordinacije.

– Svako postfestum postupanje ne proizvodi nikakvo proceduralno dejstvo. Završna procedura Upitnika je da će na jezicima BiH on biti usvojen na svim nadležnim tijelima i poslije toga ide verifikacije prijevoda. On će sasvim sigurno biti spreman da ga predamo gospodinu Junckeru – izjavio je Zvizdić.

Dopunsko pismo namjere MMF-u, koje je upućeno krajem januara, sadrži nove rokove te izmijenjene obaveze koje je naša zemlja već uspjela ispuniti za realizaciju nove tranše dogovorenog kreditnog aranžmana.

Izjave koje doprinose podizanju nacionalnih tenzija u BiH Zvizdić ocjenjuje kao vrlo radikalnu retoriku i podizanje tenzija. Odnosi se to, istaknuo je, i na dezinformacije vezane za sadržaj Strategije i spominjanje 2033. godine ili nekih drugoh rokova vezanih za BiH.

Zvizdić je poručio da ne dijeli mišljenje Dragana Čovića i njegovo poimanje građanske te da je ono zapravo suprotno od Čovićevog izjednačavanja građanskog modela uređenja države i uspostavljanja islamske države.

– Važno je da nađemo neki suptilan balans između građanskog i etničkog te moramo suptilno pristupiti tom pitanju – izjavio je Zvizdić.

Autor: Faktor.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime