Zvizdić o Konferenciji u Beču: BiH će predstaviti projekat Jadransko-jonskog autoputa i gasovoda

0
43

zvizdi-o-konferenciji-u-beu-bih-e-predstaviti

Austrija, BiH – Na konferenciji zemalja Zapadnog Balkana, koja u Beču počinje 27. augusta, delegacija Bosne i Hercegovine predstavit će niz projekata vezanih za energetske i transportne segmente, izjavio je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizić.

Govoreći  na konferenciji za medije u Sarajevu, Zvizdić je prezentujući zaključke 20. sjednice Vijeća ministara BiH kazao da je pripremljen i usvojen materijal vezan za projekte koji će u četvrtak u Beču biti prezentovani pred evropskim zvaničnicima.

“Projekti su iz oblasti transporta. Riječ je o mostu na dionici autoputa 5C za koji ćemo dobiti grant sredstva, okvirno vrijeme će biti od kraja 2016. do kraja 2017. godine i radit ćemo zajedno sa Republikom Hrvatskom”, kazao je Zvizić.

Prema njegovim riječima, drugi projekat koji će također biti predstavljen je most na dionici autoputa Banjaluka-Gradiška čija je izgradnja planirana od 2017. do 2018. godine, a za šta je saglasnost, kako je istakao Zvizdić, dala i Republike Hrvatska.

“Ti projekti su već dogovoreni i bit će potvrđeni na konferenciji. BiH će prezentovati projekat Jadransko-jonskog autoputa i smatramo da treba prolaziti kroz BiH. To je trasa gdje nema mostova niti tunela ni drugih objekta, riječ je o prihvatljivoj cijeni. Tražit ćemo iznos od 14 miliona eura kako bi bili spremni da već u 2016. ili 2017. krenemo sa realizacijom ovog važnog projekta koji je jednakog stepena pritoriteta kao autoput 5C. Tada bi bili izvanredno regionalno povezani”, naglasio je Zvizdić.

Dodao je kako su ostali projekti vezani za transport, a koji obuhvataju tri dionice autuputa u iznosu o milijardu i 100 miliona eura. Sva potrebna dokumentacija je, ističe Zvizić, pripremljena. Projekti uključuju i obnovu željezničkog koridora na autoputu 5C, rehabilitaciju plovnog puta rijeke Save, prošrenje luke Brčko od ukupne vrijednost milijardu i 250 miliona eura.

– BiH će postupiti po međunarodnim sporazumima o izbjeglicama –

“Drugi set materijala vezan je za energetske projekte. Projekte koje ćemo predstaviti su 400 kilovatni dalekovod koji povezuje BiH, Srbiju i Crnu Goru, a ukupna vrijednost je 66 miliona eura od čega na Srbiju otpada 47 miliona jer tamo prolazi najvećim dijelom, a na dvije zemlje po 9 miliona eura. Drugi projekat je Jadransko-jonski gasovod. Tražimo da ovaj gasovod tranzitno prolazi kroz BiH, da ide od Albanije, Crne Gore preko BiH i Hrvatske”, naglasio je Zvizdić.

Također, pitanje izbjeglica bilo je današnja tema na sjednici s posebnom osvrtom na situaciju s kojom se suočava susjedna Srbija i Makedonija.

“Imamo informacije od ministara i zaključci su da će BiH poštovati međunarodne sporazume koji imaju veze sa izbjegličkom krizom. Pokazaćemo stepen humanosti i solidarnosti, znamo da njima konačni cilj nije bih već zemlje Evropske unije. Ako talas krene prema BiH mi ćemo sa kapacitetom i prije svega humano dočekati izbjeglice sjećajući se nedavnih vremena kada je veliki dio građana BiH bio u sličnom statusu poput njih”, napomenuo je.

– Čestitka Tuki –

Zvizić je iskoristio priliku te uputio čestitske bosanskohercegovačkom atletičaru Amelu Tuki koji je danas u finalu Svjetskog prvenstva u Pekingu osvojio treće mjesto u utrci na 800 metara.

“Želim da se čestitam Tuki na osvojem trećem mjestu u svoje ime i ime Vijeća ministara BiH”.

Inače, predstojeća konferencija u Beču dio je Berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel u cilju poticanja evropskih integracija šest zemalja zapadnog Balkana čije prisustvo državnika se očekuje. Neke od glavnih tema konferencije bit će proces prizbližavanja šest zemalja regije Evropskoj uniiji kao i problem migranata u Evropi.

(Anadolu Agenyc)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime