Zvizdić o Danu RS-a: Podsjetit ću Vučića na odluku Ustavnog suda

1
4

 

Denis Zvizdić, BiHBanja Luka, Srbija – Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je poručio da neće ići u Banju Luku 9. januara na zakazanu proslavu Dana Republike Srpske, iako je dobio poziv, te da se nada da predstavnici Vlade Srbije također neće ići na proslavu u taj bh. entitet.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio je u novembru neustavnim dio Zakona o praznicima RS-a, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe, čime je obilježavanje Dana RS-a proglašeno neustavnim.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je kako će se na narednoj sjednici Narodne skupštine naći odluka o raspisivanju referenduma u povodu odluke Ustavnog suda BIH da 9. januar kao Dan Republike Srpske proglasi neustavnim.

Najavio je i kako će referendum o nedavnoj odluci tog suda najvjerovatnije biti održan u martu naredne godine.

Nakon toga, tokom susreta s Dodikom, premijer Srbije Aleksandar Vučić je kazao da će gotovo svi članovi Vlade Srbije prisustvovati obilježavanju Dana RS-a.

Zvizdić je rekao kako se iskreno nada da će biti dovoljno prostora da se razgovara o najavljenoj posjeti članova Vlade Srbije povodom proslave 9. januara.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH istakao je kako je imao priliku u posljednjih par dana više puta razgovarati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o najavi prisustva članova Vlade Srbije proslavi 9. januara.

“Moram kazati da cijenim Vučićeve dosadašnje napore na jačanju naše dobrosusjedske saradnje, pogotovo njegove snažne i ozbiljne izjave o saradnji Bosne i Hercegovine, posebno saradnji Bošnjaka i Srba. Te izjave, sa kojim se ja u potpunosti slažem, nas obavezuju da u tom smislu i naši politički i drugi potezi i aktivnosti budu usklađeni sa takvim izjavama i ambijentom koji treba stvarati na bazi vrlo precizno iskazanih izjava i takvih ciljeva”, ocijenio je Zvizdić u razgovoru za Anadoliju.

Odluka Suda

On je poručio kako je “ovdje zaista riječ o događaju za koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio svoju odluku”.

“Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, naravno, zna se koju vrstu signala može poslati. Iskreno se nadam da će biti još uvijek dovoljno prostora da se razgovara o najavljenoj posjeti Vlade Srbije”, rekao je Zvizdić, koji je najavio skoru posjetu Beogradu.

Upitan da li će premijera Srbije Aleksandra Vučića pozvati da ne prisustvuje najavljenom obilježavanju Dana bh. entiteta Republika Srpska, istakao je da “naravno, kao što mi iz BiH zahtijevamo da se niko ne miješa u unutrašnje odluke Bosne i Hercegovine, neće se miješati u unutrašnje odluke Srbije”.

“Ali, svakako ću kazati premijeru Vučiću da je riječ o odluci Ustavnog suda BiH i da je riječ o jednom posjetu i događaju koji je partikularno vezan samo za jedan narod, srpski, ali ne i druge koji žive na prostoru entiteta Republika Srpska. Ako želimo da vodimo konzistentnu politiku, politiku pomirenja, politiku saradnje, politiku međusobnog uvažavanja, onda treba razmišljati u pravcu da pokušamo definirati one datume koji mogu biti prihvatljivi za sve stanovnike bh. entiteta Republika Srpska. Kada se definira i odredi takav datum, onda nije problem da se proslavljaju i takvi praznici”, poručio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine naglasio je kako će “oni kao Vijeće ministara BiH zaista učiniti sve što je moguće da ispoštuju rok koji je odredilo Predsjedništvo BiH u smislu predaje aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji”. Prema stavu Predsjedništva BiH, to bi se trebalo desiti u januaru 2016. godine.

“Uvijek sam spremniji da kažemo da ćemo to uraditi u narednih par mjeseci i mislim da neko vrijeme nije toliko važno koliko je važno da ispoštujemo zahtjeve koje imamo od Vijeća za vanjske poslove Evropske unije i da u momentu predaje aplikacije budemo potpuno sigurni da će ona biti prihvaćena i da mi nastavljamo sa procesom evropskih integracija”, poručio Zvizdić.

Kako bi Bosna i Hercegovina ispunila uvjete za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u Evropsku uniju nužno je da se uspostavi efikasan mehanizam koordinacije koji će osigurati da se iz Bosne i Hercegovine ka Briselu “govori jednim glasom”, da se izvrši adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji se odnosi na rješenje pitanja “tradicionalne trgovine” nakon ulaska Hrvatske u EU, kao i da se nastavi sa ekonomsko-socijalnim reformama iz predsjedničke izjave lidera u Bosni i Hercegovini s početka 2015. godine, odnosno preuzetih obaveza u tom smislu, kazao je on.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime