Zvizdić na SBF-u: U posljednjih 20 mjeseci otvoreno više desetina hiljada novih radnih mjesta

0
1

U posljednjih 20 mjeseci otvoreno više desetina hiljada novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na osmoj međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum 2017, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je poželio dobrodošlicu prisutnima u BiH, prekrasnu zemlju na čijem su tlu brojne civilizacije u toku 1.000 godina njenog postojanja, ostavile unikatne spomenike duhovnog i materijalnog naslijeđa.

“Zemlju koju zovemo mostom između Istoka i Zapada, a njen glavni grad Sarajevo Jerusalemom Evropom. Zemlju izuzetnih prirodnih resursa, dobronamjernih, vrijednih, talentovanih ljudi, zemlju Zimskih olimpijskih igara, Oskarovaca i uspješnih menadžera”, istakao je Zvizdić.

Podsjetio je da je prošle godine obećao da će ih ove godine dočekati sa pozitivnijim vijestima i boljim ekonomskim rezultatima.

“Danas mogu kazati da smo to obećanje ispunili i da je BiH u posljednjih 12 mjeseci napravila signifikantan progres u realizaciji ključnih prioriteta, a posebno onih koji su vezani za dinamiziranje našeg evropskog puta i stvaranja uslova za održivi ekonomski razvoj. Osnov takvog napretka jeste naše jasno opredjeljenje za provođenje fundamentalnih ekonomskih reformi i ukupnu modernizaciju BiH u cilju postizanja ključnog cilja, a to je evropska i ekonomski politički i socijalno stabilna država koja predstavlja siguran institucionalni okvir za kvalitetan život i rad njenih građana”, pojasnio je Zvizdić.

Posebno je podvukao da smo u proteklih 20 mjeseci aktivno radili na povećanju fiskalne odgovornosti, na jačanju finansijske discipline i boljoj strukturi javnih rashoda, na unapređenju radnopravnog zakonodavstva i ukupnog poslovnog ambijenta, na većem kvalitetu, efikasnosti i profesionalnosti javne uprave i povećanju konkurentnosti naše ekonomije što je u proteklom periodu dovelo do povećanja svih vitalnih ekonomskih parametara.

“Industrijska proizvodnja je u prošloj godini porasla za 4,3 posto, dok je izvoz porastao za 4,8. U prvom kvartalu 2017. godine izvoz je dosegao najviši nivo u posljednjih 20 godina i porastao je za 17 posto, dok se istovremeno značajno smanjio trgovinski deficit, a pokrivenost uvoza izvozom prešla 60. Razlog tome je činjenica da su proizvodi naše industrije namještaja, prehrambene, metalske, tekstilne kao i namjenske industrije postali regionalno, pa i globalno prepoznatljivi i, što je najvažnije, konkurentni”, kazao je Zvizdić.

Posebno je podvukao činjenicu da je u posljednjih 20 mjeseci otvoreno više desetina hiljada novih radnih mjesta.

“Istovremeno, prirodno i kulturno-historijsko naslijeđe BiH koje Bosnu i Hercegovinu, u kombinaciji sa jedinstvom u vjerskim različitostima, čini unikatnim prostorom na tlu Evrope pa i mnogo šireg regiona, učinilo ju je izuzetno popularnom i posjećenom turističkom destinacijom, tako da se broj turista u prethodnoj godini povećao za više od 16%, što nas svrstava među 20 zemalja svijeta s najvećim porastom turističkih posjeta po glavi stanovnika”, naglasio je Zvizdić.

Sve ovo je, prema njegovim riječima, dovelo do kontinuiranog rasta naših prihoda i do činjenice da je BiH očuvala stabilnost svog finansijskog sistema kao i svoj kreditni rejting – koji je u izvještaju Moody’s za 2017. ocijenjen kao stabilan sa pozitivnim perspektivama.

“Isto tako, u poređenju s državama iz regiona, BiH je i u apsolutnom i u relativnom smislu najmanje zadužena država. Dug BiH je manji od 40 posto BDP-a. Većinu (83 posto) javnog duga BiH čine dugoročni krediti s izrazito niskom kamatom od 0,8 do 1,7 posto. Riječ je uglavnom o povoljnim kreditima Svjetske banke, EBRD-a i EIB-a koje će BiH vraćati tokom narednih 20 i više godina, dok je struktura duga vrlo povoljna i više od 73 posto otpada na infrastrukturne projekte i privredne aktivnosti”, naglasio je Zvizdić.

Istakao je da je u proteklih godinu dana napravljen značajan progres i u procesu euroatlantskih integracija.

Prihvaćena je aplikacija Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, u toku je priprema odgovora na Upitnik EK kao jedne od najzahtjevnijih faza evropskih integracija poslije koje očekujemo dodjelu kandidatskog statusa koji će značajno unaprijediti odnos između BiH i EU, omogućiti nam pristup novim fondovima i novim investicijama, kao i usklađivanje sa pravnom stečevinom i ekonomskim standardima EU, što će voditi ka daljnjem ekonomskom razvoju i jačanju vladavine prava.

“Neophodno je spomenuti još jedan sektor koji ima izuzetan potencijal. To je putna infrastruktura. Kroz BiH prolazi najduži dio panevropskog koridora 5c koji povezuje BiH sa srednjom Evropom. On za nas ima izuzetnu važnost i zbog činjenice da u pojasu koridora živi 50 posto stanovništva BiH. Izgradnja ove autoceste znači kvalitetno povezivanje Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama i predstavlja značajno poboljšanje domaćih potencijala za privredni razvoj. Preostalo je da se izgradi još oko 200 kilometara autoceste, pripremljeni su projekti za dionice u dužini 85 km u vrijednosti oko 800 milona eura i zbog toga ovaj forum smatram dobrom prilikom da pozovem sve one koji žele investirati u izgradnju autoputa Vc, kao i drugih projekata brzih cesta, proširenja aerodromskih terminala kao i unapređenja plovnih puteva i lučkih kapaciteta”, pojasnio je Zvizdić.

Isto tako, osim izuzetnog hidropotencijala, Bosna i Hercegovina posjeduje i velike potencijale za iskorištavanje energije iz obnovljivih izvora, a raspolaže i značajnim rezervama uglja, što predstavlja izvanrednu bazu i vrlo ozbiljan potencijal za investiranje u nove rudnike i nove termoelektrane.

“Zato vas, poštovani prijatelji, pozivam na partnerstvo i na ulaganje u Bosnu i Hercegovinu. Vijeće ministara i ja lično, kao i sve vlade i sve institucije u Bosni i Hercegovini, stojimo vam na raspolaganju. Budite sigurni da ćemo naše ukupne kapacitete staviti u funkciju uspješne realizacije vaših projekata i investicija kako bismo realizirali jedan od najvažnijih ciljeva – a to je otvaranje novih radnih mjesta, s posebnim fokusom na mlade ljude koji svoja znanja i vještine trebaju vezati za svoju domovinu – Bosnu i Hercegovinu”, dodao je Zvizdić.

Generalni direktor direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje konferencije.

“Ako je nešto potrebno ovom dijelu svijeta, onda su to investicije, to je ekonomska integracija i ekonomski razvoj. Mislim da ova vrsta konferencija upravo se tiče toga. Pošto dolazim iz EU prirodno je da to gledam iz evropske perspektive. Zapadni Balkan jeste dio Evrope i korak po korak se integrira u evropsku privredu”, istakao je Danielsson.

Kako je kazao, to se vidi sasvim jasno ako posmatramo trgovinu.

“Najvažniji partner ove regije u trgovini je upravo EU. Vidjeli smo da se to udvostručilo u proteklih nekoliko godina kada se radi o izvozu. Ako posmatramo direktne investicije upravo iz EU i dolazi najveći dio direktnih investicija”, pojasnio je Danielsson.

Mišljenja je da postoji taj potencijal u ovoj regiji, u pogledu razvoja i ekonomskog prosperiteta upravo kroz integracije koje nudi perspektiva evropske integracije.

“Zemlje Zapadnog Balkana trebaju biti u potpunosti integrirane u lanac vrijednost EU. Bilo bi prirodno da se ovdje investira kao što je prirodno da se investira i u svaku članicu EU”, naglasio je Danielsson.

Kako je kazao, bilo bi prirodno da mala i srednja preduzeća i drugi ekonomski akteri ovdje učestvuju na evropskom tržištu kao tržištu svoje budućnosti.

“Ovdje ima dosta pitanja koja treba rješavati kako bi se oslobodio taj potencijal. Razmišljam o potrebi da se uspostave odgovarajući okviri i uslovi, pravo okruženje za biznis kako bi on mogao cvjetati i ovdje se dotičemo pitanja koja se odnose na strukturalne reforme koje su važne za investitore”, izjavio je Danielsson.

Ukazao je na to da postoji potreba da “imamo snažen nezavisne institucije koje su sposobne da provedu zakone i da imamo jaku javnu administraciju. Potrebna je također duboka potreba unutar društva.

“Mnogo toga se već desilo u proteklih nekoliko godina. Ovdje u BiH potrebna je transformacija kako bi se krenulo ka pristupanju EU”, kazao je Danielsson.

U protekle dvije decenije, prema njegovim riječima, mnogo vremena se uložilo u ustavne reforme. Podsjetio je da je EU usvojila novi pristup prema BiH i ukazala potrebu za strukturalnim ekonomskim i socijalnim reformama.

“Uz jačanje vladavine prava i poboljšanje efikasnosti javne uprave kao odgovora na ovaj novi pristup vlasti su vrlo brzo reagovale”, pojasnio je Danielsson.

On je također podsjetio da je usvojena reformska agenda, u julu 2015. godine te da se trenutno radi i na Upitniku Evropske komisije.

“Mnogi ekonomski indikatori su pozitivni u BiH. Izvoz se povećava, raste zaposlenost mada bi dinamika mogla biti brža. Ono što još uvijek nedostaje jeste značajan porast investicija domaćih i međunarodnih. Budite uvjereni da će EU biti uz vas”. poručio je Danielsson istakavši da mnogi investitori ne rade u BiH zbog političkih rizika.

Prema njegovim riječima, nisu dovoljne ni reforme ni pristupanje EU ako “ostajemo taocima političkih interesa”.

“Cijela regija treba usvojiti otvoreniji i harmoničniji pristup trgovini i investicijama. Vrijeme je za jedan sveobuhvatni pristup Zapadnom Balkanu na osnovu već postojećeg berlinskog procesa i sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA”, dodao je Danielsson.

Prvog dana SBF-a bit će održana dva panela – “One Region, One Economy – Connectivity and Potential” i “Southeast Europe – Bridging the East and West” na kojima će govoriti brojni ugledni gosti iz BiH, regije i svijeta.

Drugog dana SBF-a, u utorak, 23. maja, u hotelu Hills na Ilidži bit će održani paneli “East Asia and Southeastern Europe: Current Opportunities and Future Potential”, “Central/Western Asia and Southeastern Europe: How to Strengthen Business Realationship”, “The European Perspective: Prospects for SEE Modernization and Hamronization with the EU” i “Dubai Session: Sharing Experience with SEE”.

Također, prvog dana SBF-a bit će održana paralelna sesija “Dubai Islamic Economy Roundtable”, a drugog dana SBF-a će u hotelu Malak biti organizovan i okrugli stol “Indonesia/Bosnia and Herzegovina business roundtable”. Ova investicijska konferencija postala je globalna platforma za promociju projekata i privrednih potencijala, analizu i pripremu projekata, te adekvatnu prezentaciju privrednih potencijala, kao i uvezivanje privrednika i investitora na individualnoj i institucionalnoj razini.

SBF, čiji je Anadolu Agency (AA) globalni komunikacijski partner, predstavlja jedan od najvećih i najvažnijih poslovnih i investicijskih događaja za jugoistočnu Evropu.

I ove godine očekuje se više od hiljadu vodećih investitora i poslovnih ljudi iz cijeloga svijeta, uvaženih državnika i predstavnika medija.

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime