Zvizdić: Ključni orijentiri ekonomskog razvoja BiH su reforme i modernizacija

0
11
Zvizdić: Ključni orijentiri ekonomskog razvoja BiH su reforme i modernizacija
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine istakao je na ekonomskom forumu “Reforme i ekonomski ambijent“, koji se održava u Sarajevu, da su dva orijentira ključna u ekonomskom razvoju BiH, a to su reforme i modernizacija BiH.

“Trebalo bi biti što više ovakvih prilika na kojima se susreću predstavnici vlasti i poslovne i akademske zajednice. Najvažnija tema u BiH su ekonomski razvoj i reformski proces, a dva pojma koji trebaju biti ključni orijentiri ukupnih napora svih nivoa vlasti su reforme i modernizacija BiH. Jasno ću istači da je moje i opredjeljenje Vijeća ministara BiH usmjereno ka dinamiziranom ekonomskom razvoju i prosperitetu naše zemlje. Unapređenje poslovnog ambijenta s ciljem privlačenja domaćih i stranih investitora, kako bi riješili ključni makroekonomski problem, a to je nezaposlenost. Tako bi omogućili mladim ljudima da svoje ambicije vežu za BiH“, kazao je Zvizdić na otvaranju foruma.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dodao je da su za napredak zemlje neophodne strukturalne reforme, te da će povećanje investicija dovesti do većeg nivoa izvoza i zaposlenosti, a samim tim i do boljeg života građana BiH.

“U tom procesu najvažnija je ekonomska reformska agenda koja obuhvata politike u šest važnih oblasti. Dosadašnjom provedbom pokrenut je proces modernizacije poljoprivrede Stepen realizacije mjera iz ekonomske agende veći je od 50 posto na nivou Vijeća ministara, a na svim nivoima vlasti veći je od 40 posto. Agenda je definisana u maju 2015. godine, a usvojena junu. Dakle, taj proces traje tek 20 mjeseci. Fokus je bio na jačanju javnih finansija, tržišta rada i penzionog sistema“, istakao je Zvizdić.

Zvizdić je naglasio i da je saradnja između četiri porezne uprave u BiH zabilježen značajan rast javnih prihoda.

“Pored brojnih otpora zato što se mijenja dosadašnja matrica ponašanja urađena je reforma tržišta rada. Nova zakonska rješenja eliminirala su rigidnost na tržištu rada, pa je u 22 mjeseca otvoreno više desetina hiljada radnih mjesta. Ne postoji bilo koja institucija ili pojedinac, a da nema jasne dokaze da je došlo do povećanja zaposlenosti u BiH”, sa zadovoljstvom je Zvizdić objavio ovaj podatak, te kazao da ne želi precizirati o kojem se broju radi, jer on odmah postane predmet raznih špekulacija.

zvizdic-forum-ekonom-2

Predsjedavajući je u svom izlaganju na otvorenju foruma rekao i da se zahvaljujući reformama izvoz iz BiH konstantno povećava i da je u 2016. godini porastao za 4,8 posto. Pri tome su zemlje Evropske unije glavni vanjski trgovinski partner BiH i učestvuju sa skoro 70 posto, a više od 73 posto izvoza ide upravo u EU. Smanjen je i vanjskotrgovinski deficit, što je po njemu dokaz da bh. privreda postaje sve konkurentnija.

Na kraju se Zvizdić osvrnuo i na euroatlantski put BiH, te izrazio nadu da će krajem ove ili najkasnije početkom sljedeće godine moći da obraduje građane BiH informacijom da je aktiviran MAP za daljnji put ka ulasku u NATO pakt, te da je BiH stekla status kandidata za ulazak u EU.

Ekonomski forum BiH 2017 “Reforme i ekonomski ambijent“ održava se u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Tokom foruma planirano je održavanje nekoliko panela sa temama: “Programi vlada: reformski kurs ka poslovnom ambijentu“, “Put euroatlantskih integracija: konkurentnost BiH“, “Poslovna zajednica: prilike i izazovi“ i “Akademija: glas akademske zajednice“. U radu foruma učestvuju predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, te ljudi iz ekonomskog sektora i akademske zajednice. Cilj foruma, koji se o prvi put održava ove godine, je da se unaprijedi poslovni i ekonomski ambijent u BiH.

 

(Vijesti.ba / AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime