Zvizdić i Vučić saglasni: Srbija BiH poštuje kao državu, a RS kao entitet

0
0
 
Vučić je istakao da je Srbija u potpunosti opredijeljena za mir i saradnju sa BiH

“Ako postoji bilo kakva bojazan od nastavka političkih sukoba koji bi mogli završiti na lošiji način, Srbija će dati sve od sebe da okrene tu putanju u suprotnom smjeru i da naše dvije zemlje sarađuju. Srbija ima dobre odnose sa BiH, ti odnosi se ogledaju u trgovinskoj razmjeni. BiH je treća izvozna destinacija za Srbiju i svake godine imamo uvećanje. Godina 2015. je bila rekordna sa milijardu i 441 milion eura. Imamo rast uvoza i izvoza, mi smo zadovoljni i u naredne četiri godine možemo povećati razmjenu na više od 2 milijarde, što bi značilo da budemo prvi trgovinski partneri”, kazao je premijer Srbije.

Premijer Srbije komentarisao je i uvođenje sankcija Miloradu Dodiku kazavši da Srbija neće uvesti sankcije predsjedniku RS-a.

Vučić je na novinarsko pitanje o mogućem dodatnom uvođenju sankcija Dodiku rekao kako se Srbija ni u kom slučaju neće priključiti sankcijama iz dva razloga. Prvi je, prema Vučiću, što sankcije nikada ne donose dobro, dok je drugi želja da Srbi u regionu više nikada ne dođu u situaciju iz 1990-ih kada su jedni drugima postavljali barijera. Vučić je potom jasno poručio da Srbija BiH poštuje kao državu, a RS kao entitet unutar BiH.

Vučić je rekao da, kada su u pitanju putna i željeznička infrastruktura, Vlada Srbije očekuje odluku Parlamenta BiH o izgradanji autoputa Beograd-Sarajevo, odnosno utvrđivanju njegove trase.

“Moguće je da će trasa ići preko Višegrada, Goražda, Rogatice ili Sokoca, o tome će odlučiti Parlament BiH, nama je bitno samo da se Beograd i Sarajevo što brže spoje. Osim toga, oformili smo i komitet za modernizaciju pruge Beograd-Sarajevo”, rekao je Vučić.

Istaknuto je da će se Srbija i BiH međusobno podržavati na putu ka Evropskoj uniji, da će zajedno učestvovati na sajmovima i raditi na tome da oružje izvoze u inostranstvo,a ne da ga koriste na prostorima dviju država. Vučić je još jednom podsjetio da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, kao što podržava i entitetski integritet, te da je vitalni interes Srbije stabilnost, mir i ekonomski napredak.

Zvizdić je poručio da BiH i Srbija imaju zajednički vanjskopolitički prioritet, a to je članstvo u EU.

“Dijalog i razgovor su najbolji način za rješenje naših problema. U toku ove godine imat ćemo mnogo više susreta i međusobnih posjeta. Želimo razvoj ekonomskih odnosa, najvažniji smo vanjskotrgovinski partneri, ali i to možemo unaprijediti”, poručio je između ostalog Zvizdić.

Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata između BiH i Srbije je izgradnja brze ceste koja će povezati Sarajevo i Beograd. Srbija će taj projekat realizirati kroz autoput Beograd-Čačak-Užice, dok će BiH u narednih 30 dana odlučiti tačnu dionicu brze ceste od Višegrada prema Sarajevu.

“Mi želimo i direktnu željezničku vezu sa Beogradom, pa i dalje sa Budimpeštom. Imamo ogromne energetske potencijale. Razgovarali smo i o zajedničkim nastupima na trećim tržištima i želimo zajednički nastupati. Zbog svega toga očekujemo da nam pomognu intelektualne, političke i vjerske elite da napredujemo”, poručio je Zvizdić.

(Klix)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime