Zvizdić i Brnabić: Dobri odnosi BiH i Srbije ključ za napredak regije

0
17

Zvizdić i Brnabić: Dobri odnosi BiH i Srbije ključ za napredak regije

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su dobri politički odnosi BiH i Srbije od izuzetne važnosti za stabilnost i napredak regije. Istaknuo je da je potrebno, putem stalnog političkog dijaloga na visokom nivou, raditi na rješavanju otvorenih pitanja, te buduću saradnju fokusirati na zajedničke projekte usmjerene infrastrukturnom povezivanju i ekonomskom razvoju. Dodao je da Srbija i BiH dijele i zajedničke evropske aspiracije koje su dobra osnova i za razvoj budućih, zajedničkih projekata.

Razgovarano je i o realizaciji zaključaka sa zajedničke sjednice dvije vlade i istaknuto da treba ubrzati njihovu realizaciju.

Predsjedavajući Zvizdić je tokom sastanka uputio poziv premijerki Brnabić da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Susret s premijerom Crne Gore

Zvizdić se susreo i sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i unapređenju regionalne saradnje.

Premijeri su se složili da između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja i da odnosi dvije države mogu biti primjer dobre saradnje u regiji. Naglasili su da postoji prostor za još kvalitetniju ekonomsku i kulturnu saradnju na obostranu korist građana obje države. Istaknuli su potrebu kreitranja zajedničkih prekograničnih projekata, posebno u segmentu komunikacijskog povezivanja, kako bi se poticao ekonomski razvoj kroz ubrzani promet ljudi i roba.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Bosna i Hercegovina već ispunila dobar dio uslova za MAP-a i da bi aktivacija MAP-a bila jedan veliki iskorak za Bosnu i Hercegovinu.

Premijer Marković je istaknuo da je posjeta potpredsjednika SAD-a Mike Pencea veoma važna za Crnu Goru kao i za cijeli region Zapadnog Balkana. Istaknuo je da je Crna Gora uz Bosnu i Hercegovinu u svakom smislu, te da je podrška Crne Gore u NATO integracijama neupitna.

Predsjedavajući Zvizdić je čestitao predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću i građanima Crne Gore punopravno članstvo u NATO savezu i istaknuo da je Crna Gora važan faktor stabilnosti i promoviranja pomirenja i političkog dijaloga u regiji.

(klix)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime