Zvizdić: Dačićeva izjava je šovinističko-militaristička

2
61

Nakon današnje izjave ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je rekao kako “Bošnjaci žele da BiH bude samo muslimanska zemlja”, reagovao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je poručio kako je “prošlo vrijeme oktroisanja, koloniziranja, višedecenijske degradacije nacionalnog bića i kulturne samobitnosti Bošnjaka, i nikada se više neće vratiti”, javlja Anadolija.

Zvizdić je uputio vrlo oštru reakciju nakon izjave ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je izjavio da “Bosna i Hercegovina nije i nikada neće biti muslimanska kako to hoće Bošnjaci”.

Umjesto očekivanih dobrodusjednih poruka unapređenja ekonomske i društvene saradnje, međusobnog razumijevanja i izgradnje povjerenja na principima istine, pravde i tolerancije, danas smo od Ivice Dačića, kao ministra vanjskih poslova Srbije, mogli čuti zlonamjerne poruke mržnje i netrpeljivosti prema svemu što je bosanskohercegovačko i bošnjačko”.

Zvizdić je poručio kako je riječ o šovinističko-militarističkoj izjavi, koja, prema njegovim riječima, predstavlja besprizornu nadmenost i u čijoj je osnovi zlokobna namjera da se u negativan kontekst stave Bošnjaci, koje paušalno, lažno i neargumentirano optužuje da žele “muslimansku BiH”.

“Ovakav pokušaj beskrupulozne diskreditacije civilizacijske, moralne i integrativne uloge Bošnjaka u očuvanju cjelovite, suverene i višenacionalne Bosne i Hercegovine, je potaknut od recidiva ultra-nacionalističke ideologije koja je utemeljena na mitomaniji i lažima, a čiji je promotor i izvršilac bio Slobodan Milošević. Agresija na nezavisnu i međunarodno priznatu BiH, kao i aktuelno negiranje BiH i lažno optuživanje Bošnjaka, od strane njegovih sljedbenika vrhunac su takve politike”, poručio je Zvizdić, te nastavio:

“Nikada se u historiji Bošnjaka nije pojavio politički ili bilo koji drugi pokret, namjera ili ideja u čijoj osnovi nije posmatrana BiH kao višenacionalno društvo ravnopravnih građana bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost. BiH je uvijek bila, jeste i ostat će bosanskohercegovačka i multikulturna, i na čitavoj njenoj teritoriji je bilo, jeste i uvijek će biti mjesta za ezane i crkvena zvona, za džamije, crkve, katedrale i sinagoge.”

Bošnjaci nisu tražili ‘muslimansku’ Bosnu

Zvizdić je, u tom kontekstu, uputio poziv političkim predstavnicima Srbije da bosanskohercegovačko jedinstvo različitosti, ako ne mogu razumjeti, onda poštuju.

Podvukao je kako Bošnjaci nikada nisu tražili “muslimansku” Bosnu, već naprotiv, Bošnjaci, kao i svi drugi građani BiH, bosanski Srbi, bosanski Hrvati i svaki njen stanovnik žele cjelovitu, jedinstvenu, demokratsku i europsku BiH, kao multikulturno društvo jednakih šansi.

“Zato gospodine Dačiću, prestanite lažno optuživati Bošnjake. Prošlo je vrijeme oktroisanja, koloniziranja, višedecenijske degradacije nacionalnog bića i kulturne samobitnosti Bošnjaka, i nikada se više neće vratiti”, poručio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zvizdić je dodao da, bez obzira na subverzivne sktivnosti koje se provode protiv suvereniteta, integriteta i multinacionalnog bića BiH, i uprkos “skrivenim namjerama” koje se između redova mogu iščitati u ovoj bizarnoj izjavi, u BiH se neće dogoditi dvije stvari: bosanskohercegovački entitet RS, bez obzira na etničko čišćenje, počinjene zločine i genocid, nikada neće biti eksluzivno srpski, i taj isti entitet nikada neće postati “zapadna Srbija”, kako to očito neki žele i javno izjavljuju.

“Ipak, zlurade i huškačke izjave, poput današnje Ivice Dačića, pozivaju na oprez i jedinstvo svih probosanskohercegovačkih snaga jer, kako je to jednom rekao Ivo Andric: ‘Opasni mogu biti ljudi koji zbog svog neznanja i svoje ograničenosti neograničeno vjeruju u svoju pamet i pronicljivost, i u tačnost svakog svog suda i zaključka'”, zaključio je Zvizdić.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. jedini Balkanci koji zele veliku fasisticku drzavu samo za sebe su srbofasisti genocidasi..u ime te velike fasisticke srbije samo za srbe na tudjoj zemlji i na masovnim grobnicama srbofasisti su napali 4 drzave i izvrsili genocid dje god su naleteli na goloruk narod zene i djecu..
    Si ostali napaceni Balkanski narodi Albanci Hrvati Makedonci Bosnjaci postuju i vole sve narode i mogu da u moru zive sa svima jedino srbofasisti ne mogu sa nikim..Zato su cetnici i rasturili Jugoslaviju i zato Vojvoda Vucic [ubica sa Pala] ponavlja da je zajednicki zivot nemoguc i da se treba podijeliti ali tako da srbi otmu tudju zemlju na kojoj bi dovrsili genocid
    e zato Duduk hoce nezavisnost za genocidni entitet rs,odakle bi posle pobio ili protjerao sve one koji nisu srbi

    3

    2

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime