Zvizdić: BiH je posvećena poštivanju temeljnih dokumenata i principa OSCE-a

0
0

Zvizdić: BiH je posvećena poštivanju temeljnih dokumenata i principa OSCE-a

Sarajevo – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu ambasadore OSCE-a. Zahvalio se ambasadorima Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Misiji OSCE-a u BiH i Misiji BiH u Beču na organiziranju ovog susreta.

Rekao je da je Bosna i Hercegovina posvećena poštivanju temeljnih dokumenata i principa OSCE-a te istaknuo da OSCE u BiH već 21 godinu pomaže obnavljanje mira.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na doprinosu i istaknuo značaj prisustva misije OSCE-a u ostvarivanju napretka, posebno u oblastima reforme odbrane i izbornog procesa, te osiguranju mira, sigurnosti i stabilnosti u područjima djelovanja OSCE-a, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

On je upoznao ambasadore i s aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i aktivnostima na ostvarivanju ciljeva na putu ka Evropskoj uniji. Rekao je da je obnovljeni pristup Evropske unije prema BiH pružio novu dimenziju evropskoj perspektivi BiH. Istaknuo je i značajne iskorake u oblasti borbe protiv korupcije, jačanju vladavine prava, demokratskih institucija i mehanizama za zaštitu ljudskih prava.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao ambasadore i sa slobodom izražavanja u BiH.

Istaknuo je kako je “važno da imamo slobodu medija i da novinari rade bez pritisaka”.

– Nastojimo snažno poboljšati institucionalno i političko okruženje za punu slobodu izražavanja. Po preporuci Vijeća ministara BiH, Institucija Ombudsmena će u ovoj godini izraditi Specijalni izvještaj o položaju novinara i slučajevima prijetnji novinarima, što će biti smjernica za dalje aktivnosti u ovoj oblasti – kazao je Zvizdić.

Govorio je i o unaprijeđenju regionalne saradnje, migrantskoj krizi i lokalnim izborima u BiH, navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime