Zukorlić: Žalim zbog sukoba koji ne služe poboljšanju odnosa u regionu

8
3

12670709_10153371707891697_6669734402367022643_nSandžak, BiH – Bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić predvodi listu Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka na kojoj se nalazi 99 kandidata za poslanike.

Mnogi vas optužuju da ste destabilizujući faktor u Sandžaku i među Bošnjacima. Da li vi možete da doprinesete pomirenju?

– Samim tim što te tvrdnje nisu tačne, značajno mogu da doprinesem pomiriteljskim procesima, jer oni koji su uticajni mogu da doprinesu pomirenju. Proteklih godina, kada su napadani naša Islamska zajednica i vrijednosti našeg bošnjačkog naroda, pokazali smo da znamo i hoćemo da branimo te vrijednosti. Smatramo da smo stabilizirali sve što je bilo ugroženo i da je došlo vrijeme da, kroz moje direktno političko angažovanje, otvorimo novu stranicu saradnje i pomirenja ne samo među Bošnjacima u Sandžaku, već i među ostalim građanima i narodnima Srbije i našeg regiona.

Kako, sa tog aspekta, gledate na teške riječi koje su ovih dana razmijenili Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović?

– Žao mi je što smo ponovo došli u situaciju da se značaj mnogih koraka koji su napravljeni u cilju unapređenja odnosa između Bošnjaka i Srba, reducira, nakon pojedinih reakcija na presudu Haškog tribunala izrečenu Radovanu Karadžiću. Takve reakcije ne služe poboljšanju odnosa u regionu i one samo dokazuju da su naše poruke i ideje pomirenja jedina svijetla i zdrava politička ideja.

Izjavili ste da su Milošević i Tadić “pali” kada su mislili da su najjači i da će se isto desiti Rasimu Ljajiću u Novom Pazaru. Ljajić je ubijeđen u svoju ubjedljivu pobjedu u Novom Pazaru i Sandžaku. Na čemu bazirate svoj optimizam?

– Optimizam baziram na društvenoj zakonomjernosti da režimi padaju kada misle da su najjači. Milošević i Tadić su mislili da su toliko jaki i moćni da su potpuno nepotrebno raspisali prijevremene izbore i izgubili. Ljajić je izjavio da u Sandžaku može da izgubu samo ako umre, čime je dokazao svoju sličnost sa Miloševićem i Tadićem i sklonost ka diktatorskom stilu vladanja. Izjavio je čak da već sada ima 23.300 glasova u Novom Pazaru i da mu do apsolutne većine treba još 2.600. On izgleda i prije izbora zna rezultat. Vjerujem da će nas narod podržati, ali, za razliku od Ljajića, ne tvrdim ništa dok se to ne dokaže na izborima. Nadam se dobrom rezultatu i siguran sam da će ako dobijem veliki broj glasova meni biti teže, a narodu lakše.

U jednom od skorijih obraćanja ste poručili da ne isključujete saradnju ni sa SDP ni SDA, znači ni Ljajićem ni Ugljaninom. Otkud to, s obzirom na vaše dosadašnje sukobe?

– Naše opredjeljenje ka pomirenju nije predizborna floskula već otvaranje nove stranice kojom se potvrđuje naša odlučnost da ostanemo dosljedni u zalaganju za jedinstvo među Bošnjacima. Uprkos svega što se dešavalo između nas, spremni smo da progutamo gorko i doprinesemo pomirenju i saradnji poslije izbora, uz poštovanje naših temeljnih programskih odredbi i interesa naroda. Naravno da svoje lične i partijske interese treba da stavimo iza nacionalnih i interesa građana.

Otvoreni ste i za saradnju sa Vučićem?

– Nema sumnje da sandžački Bošnjaci kroz svoje političke predstavnike, svoja prava mogu ostvariti u mjeri u kojoj je neophodno, samo ukoliko budu imali dobre odnose sa Beogradom i onima koji budu vodili republičku vladu. Sva je prilika da će to biti opet Aleksandar Vučić i onda ćemo, zbog interesa svog naroda i građana za čija se prava i bolji život borimo, biti spremni za saradnju.

Islamska zajednica nikad jača

Nakon što je odlučio da se direktno politički angažuje, Muamer Zukorlić je podnio ostavku na funkciju sandžačkog muftije Islamske zajednice u Srbiji. Uslijedile su spekulacije da je njegov odlazak sa mjesta muftije otvorio mogućnost ujedinjenja dve IZ na tlu Srbije. Zukorlić je najavio da se, bez obzira na izborni rezultat, neće vraćati na mjesto muftije. Objašnjava da će novi sandžački muftija biti izabran u skladu sa Ustavom IZ i ostalim aktima. Na pitanje o mogućem ujedinjenju IZ, Zukorlić odgovara da će njegovo političko angažovanje pospješiti i taj proces. “Uprkos svim preprekama, IZ u Srbiji nikada nije bila jača. Potrebna nam je spoljna podrška političkih faktora, a moje političko angažovanje olakšat će dobijanje takve podrške”.

Izvor: Dnevni list DanasBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

  1. @Portparol Bosna je od Kulina bana, a Crna Gora od Zeke Manitoga i zlocinca Vojvode Mirka. Crna Gora je Cetinje i tri sela oko Cetinja, a sve sjeverno i juzno je srpsko – Brda, Hercegovina, Boka i Pastrovici. Tu cemo stvoriti jos jednu Republiku Srpsku, a Milu Djukanovicu i tzv. mitropolitu Mihailu eno Cetinja i tri sela okolo Cetinja, pa neka idu u NATO.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime