Zukorlić o izborima – Nije u interesu srpskog naroda da Srbi vladaju Srebrenicom

7
8

2189a1cc0904a841abbf055bf80c24e8Sandžak – Lider Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka Muamer Zukorlić tvrdi da je pomirenje Srba i Bošnjaka historijska neminovnost i da bez toga nema mira i stabilnosti na Balkanu.

Bivši sandžački muftija, čije se ime nalazi na privremenom biračkom spisku za Srebrenicu, iako je odnedavno poslanik u Skupštini Srbije, za „EuroBlic“ kaže da će najvjerovatnije glasati na predstojećim lokalnim izborima u BiH i podržati kandidaturu Ćamila Durakovića za načelnika Srebrenice.

– Imam dvojno državljanstvo Srbije i BiH i po tom osnovu se i nalazim na biračkom spisku. Ukoliko ne budem spriječen, glasat ću na predstojećim izborima u Srebrenici. U tome ne vidim ništa čudno ni problematično – kaže Zukorlić.

Zbog čega vam je toliko važna pobjeda bošnjačkog kandidata za načelnika Srebrenice?

Postoji mnogo barijera koje treba preći na putu srpsko-bošnjačkog pomirenja, a jedna od njih je Srebrenica sa svime što ona jeste i šta ona znači. Treba naći snage, posebno sa tačke gledišta srpske političke i intelektualne elite, da se Srebrenici pristupi kao mogućoj tački spajanja, a nipošto onome što ona, nažalost, sada jeste, a to je glavni kamen spoticanja budućim odnosima Srba i Bošnjaka. Mislim da uopće nije u interesu srpskog naroda da Srbi vladaju Srebrenicom.

Zašto mislite da načelnik Srbin ne bi bolje upravljao Srebrenicom od svih dosadašnjih bošnjačkih načelnika?

Vidite, to što pričate čak je i moguće. Međutim, ja vam govorim o simboličkom značenju. Mislim da bi čak i u slučaju da Srbi imaju odriješene ruke da načelnik Srebrenice bude Srbin, trebalo da se od toga ustegnu. Postoje tačke koje imaju mnogo veću simboličku vrednost od stvarne političke i materijalne vrijednosti. Definitivno, Srebrenica je na lokalnom, regionalnom i međunarodnom planu postala jedan od simbola. Zbog toga savjetujem srpskom narodu da sa Srebrenicom komuniciraju jezikom simbola, a ne jezikom političke matematike. Mislim da je to dobro i za srpski i za bošnjački narod i za našu zajedničku budućnost.

Šta ako, ipak, budući načelnik Srebrenice bude Srbin?

Eventualni dolazak Srbina za načelnika generiše energiju koja je protiv srpskog naroda. Prije svega u smislu toga da se tamo dogodio genocid, da se zna ko ga je počinio i da postoji presuda. Stvara se jedna negativna emocija. Simboli upravo imaju tu moć da stvaraju emocije. Ovo vam govorim najdobronamernije, kao savjet, a nikako jezikom nekakvog nametanja.

Kako biste ocijenili sadašnje odnose Srba i Bošnjaka u BiH?

Ja već dugo pokušavam da promovišem politiku pomirenja, koja je izuzetno važna za sve narode na Balkanu, a posebno za odnose Bošnjaka i Srba. Mislim da je dovoljno vremena prošlo, gotovo cijeli jedan vijek koji je više puta bio obilježen krvavim sukobima, a da pritom, uz sve sukobe i zločine, ni Srbi ni Bošnjaci nisu uspjeli da podijele svoj životni prostor već su ostali upućeni jedni na druge. Mislim da je vrijeme da to konačno shvate i predvodnici Srba i Bošnjaka i da otvorimo jednu novu stranicu koja ne bi bila bazirana na građenju sopstvene sreće na tuđoj nesreći.

Da li građenju povjerenja o kojem govorite doprinose izjave poput one reisa Kavazovića u Švajcarskoj, gde je Srbe nazvao Vlasima?

Radi se o pojmu koji je kolokvijalno veoma prisutan među Bošnjacima. Taj pojam je možda tek nekoliko zadnjih godina ili decenija prihvaćen i tretiran kao uvredljiv. Ako pogledate epske pesme, pojam Vlah se spominje potpuno regularno, čak i u srpskim epskim pjesmama. Ponegdje ima negativnu konotaciju, a negdje je nema. Volio bih da reis Kavazović to nije izjavio. Ja to ne bih izjavio. S druge strane, mi treba da iz ovoga izvučemo pouku za jedan širi kontekst.

Na šta konkretno mislite?

Na to da mi očigledno imamo i različite jezike. Kad kažem jezike, mislim na kulturološke odrednice. Na primjer, svakodnevno možete da čujete od srpskih političara s obje strane Drine da etničku dimenziju Bošnjaka određuju muslimanom. To im je, ko biva, navika od ranije. To je za Bošnjake neprihvatljivo. Ne zato što je biti musliman uvredljivo, već zato što je riječ o vjerskoj odrednici. Ili, naprimjer, negiranje bosanskog jezika kojeg nazivaju bošnjačkim. Ne možemo sebi da dopuštamo da druge zovemo onako kako mi hoćemo, a onda se ljutimo kad nas neko nazove nekim imenom koje smatramo uvredljivim.

Za pomirenje potrebni principi

Može li se prognozirati kada će doći do iskrenog pomirenja između Srba i Bošnjaka? Vjerujete li da je to moguće u bliskoj budćnosti?

Takvo pomirenje je naprosto neminovnost. Međutim, da bi se pomirili, moramo utvrditi neke principe. Tu ne mislim samo na formalno pomirenje među političarima. Mi se moramo pomiriti kulturološki i po svim relacijama naših odnosa.

(Blic)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

 1. Ti Guzijo polupismeno tele sa Bosanskih brda …
  Pojma ti nemas ,kako je rat poceo , ali ,znas kako se zavrsio :
  Ranjen si vise puta u dupe ,i to od tvojih mudzahedina.
  Nek si preziveo , sad, sto ne sjedis, kako treba – rat je bio

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime