Zukorlić na tribini u Beogradu: Mojim vezama s arapskim svijetom Srbiju će sunce ugrijat

3
4

2-24Srbija – U Sava Centru u Beogradu, noćas je, uz prisustvo diplomatskog kora, pristalica i vrha Liste „Muamer Zukorlić – ZA POMIRENJE“, njen nosilac održao tribinu O pomirenju, na kojoj je učestvovao i predsjednik Aktivne Srbije Dušan Janjić koji je kazao da ćemo rezultat slaviti 25. aprila.

– Mnogo se dobro znamo, red je da se upoznamo. To važi, ne samo za Zukorlića i mene, već i za Srbe i Bošnjake, kaže Janjić.

On naglašava da je pomirenje cilj i vrijednost, a ne sredstvo. Ulazak u vlast je sredstvo da se olakša pomirenje. To je ono što je povezalo ostvarene ličnosti koje nose ideju o ravnopravnosti i toleranciji. Poručuje da su pripremljene osnove za unaprjeđenje integrativne manjinske politike koja bi trebala biti osnov za zakonodavne i institucionalne institucije, Nacionalna vijeća.

-Moraju biti vraćena u ruke nacionalnih zajednica. Zalažemo se za stalno tijelo ljudskih prava i integracija. Pored toga, izuzetno vazan je bošnjačko-srpski dijalog. Dobro je što je došla od strane bošnjačke zajednice, ali mora biti podržana i od strane Srba. To će pomoći da se suoči sa realnošću, pogrešno vođenim politikama, ali i da se zaklinje u stabilnost i sigurnost čega ne može biti bez saradnje zajednica.

Također, kaže Janjić, regionalna stabilnost Srbije, Crne Gore i BiH zavise kako će se riješiti pitanje Bošnjaka.

-Veća zastupljenost Bošnjaka je neophodna u svim vidovima života.

Janjic pita da li je Sandžak mit ili realnost.

– Ubijeđen sam da je Sandžak vrijednost koja pripada i Srbima i da niko nema prava odricati se i negirati to područje. Za način na koji se tretira kroz tri opštine odgovorni su oni koji su ga dosad predstavljali. Važna je ideja ne samo za Srbiju, BiH, C. Goru, već i za Foču, Goražde, Rudo.

To je, ako se poveže sa sjeverom Kosova, ozbiljna ideja za stvaranje investicija.

-Dolaze promjene Ustava i regionalizacija, i ovo je prilika da se razmišlja o jedinstvu Sandžaka koji može biti objedinjen ali treba suradnja i sa drugim dijelovima u Crnoj Gori kroz, između ostalog, projekte prekogranične suradnje.

Ovi izbori su predigra za ozbiljne promjene u Srbiji koje će nastati već iduće godine, te je stoga neophodno raditi zajedno, zaključuje Janjić.

Šaljući političke poruke iz Beograda, POMIRENJE se tako dostavlja lično. Vjeruje da će na ovaj način dosegnuti do svih, ili barem do onih koji najsnažnije utječu na tokove života pojedinca i zajednice.

-Obnoviti ili popraviti nešto što je neko pokvario je u korijenu i značenju stranih riječi koja se isprepliću u prijevodima – od francuskog, preko engleskog, do arapskog. Dosadašnje dugo iscrpljivanje u pat poziciji traje predugo, kaže Zukorlić.

U ovom novom razdoblju dat ce sve od sebe da POMIRENJE uspije, bez obzira na rezultate izbora.

-Nisam kalkulirao i nakon tri sedmice aktivne kampanje jako sam zadovoljan. Prošao sam Sandžak, prije dva dana posjetio u Preševu, danas u Beogradu. Pomirenje se istina, ne postiže za kratak period, ali je činjenica da su efekti odlični bez obzira što za neke idalje djeluje utopijska.

Poručuje da ni nakon stotinu godina ne možemo prebrojati žrtve na Balkanu. Pitanje je da li treba nastaviti praksu licemjerstva koje ne vodi ničemu i koje čovjeka na kraju i biološki uništava.

– Sreću koju imam u sebi i koja zraci iz sklada između onog što mislim, govorim i radim, ne želim zadržati samo za sebe. Želim ući u tu utakmicu, pa ako uđem u Parlament, on više nikada neće biti kakav je, pa barem ovaj mandat. Ne znam koliko ću imati poslanika, ali glas koji dobijem od Bošnjaka, Srba, Roma ili bilo koje druge zajednice, neće biti iznevjeren.

Ideja pomirenja ne tiče se samo prevazilaženja svađe, već znači da ćemo pomiriti ciljeve, interese, stavove. Zukorlić poručuje da vjeruje i dokazat će da je to moguće.

– Treba nam uređenost, kao što je i Izborni program ponuđen na 143 strane. Istina, ta načela će se temeljito razrađivati kako bi odgovarala svima i Bošnjacima, i Srbima, i Albancima, jer njihovi stvarni interesi nisu suprotstavljeni.

Ukoliko dobije povjerenje građana, dokazat će da Sandžak ne samo da nije opasnost, već da se od Sandžaka može napraviti nukleus novog i jakog zajedništva.

– Činjenica da je regija uprkos svim negacijama preživjela govori da ima svoju stvarnu vrijednost koja se ne može uništiti. S obzirom na to da ima svoju energiju, zavisi i kako će se s njom rukovati i iskoristiti je pravilno.

Odgovorno garantira da je potrebno dati priliku programu njegove Liste i ljudima koji vjeruju u njega.

– Sav elektricitet sudaranja okruženja treba prihvatiti, što nije lako, ali smo zbog toga postali Sandžaklije. Uz poveliku cijenu, sve se izdržalo. A ta cijena se, nažalost, ogleda kad se na Zapadu ugleda toliko uspješnih Sandžaklija, koji to nisu mogli biti u ovom sistemu i ambijentu. Zar i sad treba posmatrati pune autobuse koji odvoze Sandžaklije, a to nije interes ni Srbiji. Zato treba nova stranica gdje će Sandžak postati mjesto sudaranja ideja i novih stranica.

Sandžak je šifra Balkana i Srbije,tačnije mira i pozdravlja izjavu premijera Vučica nedavno iz Mostara.

Granica između Srbije i Crna Gore je neprirodna i ne govori kaže da će je trebati ukidati i pomijerati.

-Tamo gdje su granice neprirodne, one su izvor sukoba. Ideja Sandžaka kao prekogranične regije ima za cilj da podjednako zastupa interese svih, ne samo naroda, već i osjećaja među državama o vrijednostima.

Ideja pomirenja, zasigurno, neće biti brzo realizirana, ali će obasjati region, sve zajednice i narode.

– Sav nukleus Sandžaka ako dignemo na nivo međunarodnih odnosa, a naše veze s muslimanskim zemljama, i poznavanje njihovih geopolitika, kao resurs darujem Srbiji, od kojeg će je sunce ugrijati, odlučan je Zukorlić.

A.S. – SANA

123
01
345
2
78910Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime