Zukorlić: Durakovićeva izjava produkt stanja na terenu

0
14

BiH, Srbija – Reakcije Aleksandra Vučića, Muamera Zukorlića i Milorada Dodika dolaze nakon jučerašnje izjave Durakovića o 11. julu.

Zukorlić: Produkt stanja na terenu

Poslanik u srpskom parlamentu i predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku Muamer Zukorlić kaže da izjava načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića, da su ovog 11. jula u tom mjestu nepoželjni oni koji ne priznaju genocid, nema nikakvu pozadinu i da je produkt procjene stanja na terenu.

Zukorlić istovremeno ukazuje da bi učesnici prošlogodišnjeg incidenta, kada je u Srebrenici napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić, trebalo da preuzmu odgovornost i priznaju krivicu.

“Duraković je jedan veoma fin i tolerantan čovek i ta njegova izjava je sigurno produkt njegove procene stanja na terenu, okolnosti, izvesnih napetosti, ambijenta, koji verovatno nije prikladan za nešto tako”, rekao je Zukorlić.

Ocjenjujući da odnosi BiH i Srbije nemaju pozitivan zamah, što mu je žao, Zukorlić ističe da na tome treba dosta raditi.

Zukorlić, koji od predizborne kampanje promoviše ideju pomirenja, ukazuje da, uprkos svemu što se dešavalo tokom posljednjeg rata, Bošnjaci i Srbi i dalje žive zajedno i u Bosni i u Srbiji i u još nekim državama regiona.

“To znači zapravo da smo sudbinski upućeni jedni na druge, i pametni bi trebalo to da shvate, a ne da prkose toj sudbini i da ponovo sanjaju ili planiraju poduhvate koji bi nas doveli do ponovnih krvavih sukoba i posledica”, rekao je Zukorlić.

Prema njegovim riječima, i bošnjačka elita i srpska elita i predvodnici ključnih političkih faktora u Bosni i Srbiji bi trebalo da pokažu više volje i mudrosti.

Upitan zašto ni godinu poslije napada na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici nisu pronađeni učesnici tog incidenta, Zukorlić ističe da je uvjeren da BiH nema nikakav interes da zaštiti bilo koga ko je učestvovao u tom incident.

“Naprotiv, na štetu je državnog interesa BiH pa, ako hoćete, i samih Bošnjaka da se ostavlja utisak da se neko štiti”, primjećuje Zukorlić i dodaje da stoga i misli da to treba rasvijetliti.

“Mislim da uvek onaj ko uradi nešto ružno, ko krši zakon a pogotovo što je to uvek incident na skupu jednog naroda uvek ide na štetu tog naroda”.

On navodi da ti ljudi, ukoliko ih je neko nagovorio, treba da kažu ko ih je nagovorio, a ukoliko su to sami uradili, treba da kažu da su to sami uradili.

“Jer, ne može se na nerasvijetljenosti takvog događaja praviti interes države niti jedne nacije”, zaključio je Zukorlić.

Vučić: Promišljena politika

Moja mirna reakcija na poruke iz Srebrenice nisu znak slabosti, već znak promišljene politike, jer su za napredak Srbije potrebni stabilnost i mir u regionu, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u razgovoru s novinarima, rekao da je to jučer nastojao da objasni i odanim prijateljima, prijateljima iz stranke, koji su smatrali da je trebalo oštrije da reaguje na poruke da je nepoželjan na komemoraciji u Srebrenici.

“Pokušao sam da sa njima razgovaram, da im objasnim da nije naša slabost u tome što ne odgovaramo na tuđe ružne gestove, nekada i nepristojne, nekada i na primitivne napade iz pojedinih sredina u regionu, već je u tome naša snaga”, rekao je Vučić.

On je dodao da niko ne može da ospori postignute rezultate u ekonomiji koji su, kako je ocijenio, impresivni.

“Impresivni su i sledeće godine Srbija će imati najveći rast u Evropi. Ali, pitanje je da li mi to možemo ako nemamo stabilnost. Zato je ona nama važna, da budemo mirni, da ne dopustimo da budemo uvučeni ni u političke niti bilo koje druge konfrontacije”, rekao je Vučić.

Vučić je izjavio je da rukovodstvo Srebrenice ima pravo da nekoga želi ili ne želi u Potočarima 11. jula, da su oni uvijek dobrodošli u Srbiji, a da o Srebrenici misli isto što i prošle godine.

Dodik: Neprimjerena izjava

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je neprimjerenom izjavu načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića i poručio da je Srebrenica u Republici Srpskoj i da je državni vrh Srbije uvijek dobrodošao.

Dodik je rekao da je Srebrenica Republika Srpska te da su srpski zvaničnici dobrodošli u RS.

Također je naveo da smatra da niko iz RS i Srbije ne treba da prisustvuje komemoraciji u Srebrenici jer se na osnovu izjava poput Durakovićeve, ne gradi povjerenje.

Duraković: Srebrenici ne trebaju negiratori

Jučer je načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio da svako ko želi pomoći i biti prijatelj Srebrenice i svih njenih građana je uvijek dobrodošao, a bilo ko ko negira da se desio genocid u ovoj bosanskohercegovačkoj opštini ne treba dolaziti 11. jula na komemoraciju i ukop žrtava.

Mediji iz Srbije su prenijeli kako je Duraković, predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 11. jula, poručio čelnicima ove države da ne dolaze u Srebrenicu na 21. godišnjicu genocida.

No, on ističe kako nije to rekao, već je stav Organizacionog odbora da u Srebrenici toga dana ne treba biti nijedna osoba koja negira genocid i koja može izazvati neželjena dešavanja, kao što su se desila prošle godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije/rtsBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime