Zukorlić: Bošnjacima je Bosna i Hercegovina i nacionalna, i kulturna, i duhovna matica

0
35

15181300_804140273059404_4493613615955888058_nSarajevo, Sandžak – Lider Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) i poslanik Skupštine Srbije Muamer Zukorlić u razgovoru za Avaz.ba objašnjava zašto je proteklog vikenda pozvao Bošnjake da na predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji glasaju za Aleksandra Vučića, aktuelnog premijera i lidera Srpske napredne stranke (SNS).

Bošnjaci i Vučić

Smatra da je ta podrška važna tačka u budućem dijalogu Bošnjaka i Srba.

– Ocijenili smo da podrška Aleksandru Vučiću nije podrška Vučiću nego našim političkim ciljevima i projektima. Zato smo pozvali Bošnjake da glasaju za Vučića. Mislimo da će to značajno doprinijeti i stabilnosti, miru i unapređenju ambijenta u kojem bi se Bošnjaci mogli osjećati jednakopravnim, rješavati svoje nagomilane probleme. A put je dug, jer se problemi gomilaju više od jednog stoljeća – govori Zukorlić.

Objasnio je da Bošnjaci u Srbiji nemaju kandidata na ovim izborima, te da se nametala varijanta moguće podrške nekom od drugih kandidata. BDZ je razmotrila sve mogućnosti i donijela odluku da podrži zajedničkog kandidata – Aleksandra Vučića. Podsjeća da su s Vučićevom stranom partneri u parlamentu Srbije skoro godinu dana i da imaju pozitivna iskustva.

Vučić je, veli Zukorlić, svakom prigodom ponavljao tvrdnje da lokalna i regionalna stabilnost najznačajnije ovisi od odnosa Bošnjaka i Srba, da su Bošnjaci i Srbi koji, uprkos prilično krvavoj historiji u zadnjih 100 godina, nisu uspjeli podijeliti životni prostor i da su upućeni jedni na druge i da je došlo vrijeme da se umjesto crne stranice, nadamo se, otvori bijela stranica, gdje bi se konačno zakopale ratne sjekire i sve što nas je pratilo do genocida.

– Treba da se, definitivno, trgnemo i okrenemo prema budućnosti. Da iz prošlosti uzmemo pouke kako ne valja i da krenemo naprijed. To naravno nije lahko, niti je moguće brzo, ali ako su uključeni dominantni politički faktori, ti procesi su realniji i moguće je očekivati rezultate – govori Zukorlić.

Nadalje, temelj bošnjačke i politike Zukorlićevog BDZ-a je politika dijaloga i povjerenja.

– Svjesni smo činjenice da kao manjinski narod ozbiljnu politiku u ovoj državi ne možemo sprovesti bez partnera, predstavnika većinskog naroda. Poželjnije je da to bude onaj ko je dominantan u srpskoj politici. Sproveli smo opsežne konsultacije u stranci s članstvom i raznim važnim ljudima. Nakon svih tih konsultacija i opservacija, zaključili smo da nastavak partnerstva s Aleksandrom Vučićem Bošnjacima omogućuje pozitivan ambijent u nastavku politike dijaloga i pomirenja – objašnjava on.

Poziv bh. političarima

Pozvao je političare i u BiH da u svojim izjavama i potezima imaju u vidu i nas Bošnjake u Sandžaku, Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori…

– Važno je imati taj osjećaj. Bošnjacima je BiH i nacionalna, i kulturna, i duhovna matica. To održavanje nacionalnog jedinstva je neophodno da ide obostrano – dodao je Zukorlić.

  Prema njegovim riječima, Bošnjaci i Srbi su izmiješani na jednom životnom prostoru.

– Bošnjaci će, po mom mišljenju, biti ključni faktor održavanja ravnoteže na Balkanu. Mislim da Bošnjaci trebaju s tom sviješću i kapacitetima igraju ključnu pacifističku ulogu, jer tu vrijednost imaju u svojoj tradiciji. Oni mogu biti bitan “jezičak” na vagi. No, Bošnjaci ne trebaju praviti nikakve saveze s nekim protiv nekog, jer imamo komšijske odnose s Hrvatima i s Albancima. Ali, s obzirom na dijeljenje životnog prostora sa Srbima i najkrvavije sukobe sa Srbima, nama je prioritet pomirenje sa Srbima. Meni često kažu: “Ko se svađao neka se miri” i slične floskule. Jedni smatraju da smo toliko posvađani sa Srbima da se nikad ne možemo pomiriti, a drugi smatraju da nemamo šta da se mirimo, jer se ne puca – kazao Zukorlić, insistirajući, uprkos svemu, na konceptu dijaloga.

Kako on navodi, Bošnjaci traže partnere u srpskom narodu.

– Za sada imamo isturenog i najznačajnijeg faktora, a to je Aleksandar Vučić i njegova partija. Vidimo da se potenciranje pomirenja izlilo iz naše stranke i nije samo prihvaćeno od Vučića već od pojedinih bošnjačkih političara, koji to potenciraju. Dobro je da se to pitanje spominje i iskreno i neiskreno, jer se navikava običan svijet na to. Počinje mržnja da pada. Neke stvari morate ponoviti mnogo puta, kao i u porodici, da bi se narod navikao. Kada se nešto ponavlja, počinje običan svijet, koji je indukovan sukobima i mržnjama, da shvata da je to neminovnost i da se profilira u tome – smatra Zukorlić.

Priznanje da u odnosima Bošnjaka i Srba “imamo i politički i kulturološki raznih tačaka razilaženja”.

– Prvo u pristupu raznim historijskim događajima, pogotovo u pogledu zločina. Činjenica je da imamo dijametralno suprotan stav u pogledu historijskih događaja. To ne treba gurati pod tepih. Pomirenju treba prethoditi istina. Mi trebamo smoći snage u tom jednom dugoročnom srpsko-bošnjačkom dijalogu, da vodimo taj dijalog rasterećeno i da prihvatimo da jedni druge gledamo u oči i suočimo se s razlikama. Treba da se dogovorimo o principu pristupa tim razlikama. Imamo različite poglede na događaje kroz historiju, ali hajmo to prepustiti nauci. Pa, makar to trajalo deset ili dvadeset godina. Pomirenje ne znači usaglasiti se oko svega, već urediti međusobni saobraćaj, priznati principe. Ako se možemo usaglasiti da se usaglasimo, ako ne možemo da se ne sudaramo – tvrdi Zukorlić.

Pohvala reisu Kavazoviću

– Pohvalio bih više mudrih izjava reisa Kavazovića, koji je pokazao osjećaj za Bošnjake izvan Bosne. Jer, to jeste odgovornost i obaveza svih nas koji se nalazimo na važnim pozicijama, da uvijek izvagamo svoje izjave kako će se one odraziti, ne samo na one u mom bližem okruženju već i dalje. Ako smo, a jesmo jedan narod i, ako smo, a jesmo, jedna Islamska zajednica – rekao je Zukorlić.

Očekujemo privrednu ekspanziju na Sandžaku

Zukorlić je naglasio važnost ekonomskih projekata na Sandžaku koje, kako je kazao, Vučić podržava. Od izgradnje infrastrukturnih projekata i putne mreže do aerodroma, bolnice i drugih važnih projekata u budućnosti. Cilj je povezivanje Sandžaka sa svijetom i prema Beogradu i prema Crnoj Gori, ali i prema Sarajevu.

– Očekujemo privrednu ekspanziju Sandžaka – kazao je Zukorlić.

Autor: Faruk VELE

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime