Zukorlić: Balkan temelj, a Bosna dio identiteta Evrope

0
1

Muamer Zukorlić, poslanik BDZ i bivši muftija, predstavio je knjigu Drevna Bosna poručivši da je Bosna treća komponenta identiteta Evrope.

Ova knjiga, rekao je Zukorlić, “zasigurno daje odgovore na sva pitanja o Bosni i bošnjaštvu koja mi kao roditelji ponekad i bez ove knjige nismo u stanju da damo svojoj djeci”.

Bosna je treća komponenta identiteta Evrope, kazao je Zukorlić i dodao da je Evropa multikulturalna po svojoj strukturi.

“Da bi nešto bilo multi mora imati tri temelja. Dva temelja čine – istočna i zapadna Evropa. Dok treći je Balkan. A Balkan, Balkan je izvorište kulture u Evropi. Postoje samo dva izvorišta kulture u svetu i to su: Bliski istok i Balkan. Zato je Balkan bitan”, naveo je Zukorlić, koji je i predsjednik parlamentarnog odbora za nauku i obrazovanje.

Zukorlić je kazao da balkanski narod jako dugo nije imao matičnu imperijalnost, koja jednom narodu omogućava status i sigurnost u društvu.

Ilirik je posljednja balkanska imperija, rekao je i istakao:

“Od tada 2000 godina potlačenosti i služenja drugim imperijama je kod balkanskog naroda proizvelo osećaj inferiornosti. To je glavni problem balkanskog čoveka”, naveo je Zukorlić, saopštila je Bošnjačka kulturna zajednica.

Prema njegovim riječima, Bosna je stožer balkanske kulture.

“Evropska unija je nastala na dijalogu. Prvi i osnovni princip EU jeste pojam dijaloga i pomirenja. To je za Evropu novi pojam koji se pojavljuje u 20 vijeku. A kada izučavamo staru Bosnu, vidimo da je kultura dijaloga bila osnovna odrednica Ilirije i Bosne”, naveo je Zukorlić.

Zukorlić je svoju knjigu Drevna Bosna promovisao u Luksemburgu i Manhajmu tokom proteklog vikenda, a u okviru obilježavanja petogodišnjice od osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime