Zuhdija Adilović, dekan IPF-a: ‘Islam nije samo teorija, to je najidealniji i ujedno najrealniji koncept za ispravan život na svijetu’

0
9

Zuhdija_Adilovic1aZenica – U okviru manifestacije Selam, ya Resulallah prof.dr. Zuhdija Adilović, dekan Islamsko pedagoškog fakulteta u Zenici, večeras je u Domu oružanih snaga BiH održao četvrto predavanje o Muhammedu a.s. na temu Holistički pristup razumijevanju sunneta.

Islam je širokogrud i nije samo teorija. Islam je najidealniji i ujedno najrealniji koncept za ispravan život na ovom svijetu – kazao je za Fenu prof.dr. Zuhdija Adilović.

U okviru manifestacije “Selam, ya Resulallah” prof.dr. Zuhdija Adilović, dekan Islamsko pedagoškog fakulteta u Zenici, večeras je u Domu oružanih snaga BiH održao četvrto predavanje o Muhammedu a.s. na temu „Holistički pristup razumijevanju sunneta”.

– Stanje muslimana danas u svijetu i kod nas najzornije govori o činjenici da smo u situaciji da temeljito preispitamo svoj odnos prema sunnetu Poslanika a.s. i naše razumijevanje sunneta općenito – kazao je u izjavi za Fenu, dekan prof.dr. Zuhdija Adilović.

Prema njegovom dubokom uvjerenju, sunnet nije samo u ibadetu, nego je sunnet stil života, koji predstavlja najbolju orijentaciju, pogotovu u ovim vremenima prepunim iskušenjima.

Profesor Adilović se u svom predavanju osvrnuo na trenutno stanje u svijetu i posebno, kod muslimana te kazao kako „muslimani današnjice treba da dobro preispitaju svoje razumijevanje islama i sunneta Božijeg poslanika a.s. iz razloga što stanje u kome se danas nalazimo najbolje potvrđuje da nešto nije u redu“.

– Problem je u našem u shvatanju, našem odnosu prema našoj vjeri. Iz tog koncepta proizilaze naši svakodnevni problemi. Zar je moguće da se mogu dva alima međusobno optuživati? Pogrešno smo shvatili islam, sveli smo ga na obredoslovlje, a to nikad u islamu nije bilo. Islam je sveobuhvatan koncept života i smrti zajedno – kazao je prof. Adilović.

Pojašnjava da koju god temu i problem tretiramo samo iz ugla ovoga svijeta, sigurno je da ćemo izaći sa pogrešnim zaključcima i nećemo do kraja razumjeti stanje.

Naglašava da ono što se danas dešava u svijetu, ratovi, stradanja, nepravde, teško je objasniti, naći logiku. Ali ako gledamo iz ugla ovoga i onoga svijeta zajedno, onda stvari poprimaju drugačiji oblik, ili tok razmišljanja i postoje validni odgovori na sve te nerješive čvorove.

Tako je i sa sunnetom Poslanika a.s. dokle god se god muslimani prepiru oko toga da li je to pritvrđeni sunnet ili nije, dokle oko obreda, ibadeta, a nismo u situaciji da prakticiramo sunnet Poslanika u svim segmentima života.

Naveo je primjer ishrane, jer, kako kaže prof. Adilović, zdravlje se osigurava preventivom zdrave ishrane, a tome nas je Poslanik a.s. učio, potom, fizička aktivnost koja je obaveza kao i namaz, biti fizički aktivan za zdravlje, a također i međuljudski odnosi, kultura stanovanja, “to je najbolje riješeno u islamu, mi sve to ne upražnjavamo nego u praktičnom životu slijedimo neke druge modele”.

– Poruka je da muslimani više otvaraju Kur’an i hadis Poslanika a.s. nego što gledaju TV, internet. Islam je širokogrud, nije samo teorija. Islam je najidealniji i ujedno najrealniji koncept za ispravan život na ovom svijetu – kazao je prof.dr. Zuhdija Adilović.

 

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime