Žrtve pakuju kofere i opet bježe iz Podrinja

0
2

munira subasicPodrinje – Šok, nevjerica, nepravda… riječi su kojima su porodice žrtava, pravni stručnjaci, istraživači zločina jučer opisivali odluku Suda BiH da na slobodu pusti deset presuđenih ratnih zločinaca koji su tokom agresije na BiH dobrano okrvavili ruke na nekim od najvećih stratišta Bošnjaka.    

 

Gabela i Jajce

 

Sud BiH donio je takvu odluku nakon što je Ustavni sud BiH usvojio apelacije deset osuđenih te utvrdio povredu njihovih prava iz Evropske konvencije. Ustavni sud tom je prilikom ukinuo presude te Sudu BiH naložio da donese nove drugostepene presude Slobodanu Jakovljeviću, Aleksandru Radovanoviću, Branislavu Medanu, Brani Džiniću, Milenku Trifunoviću, Petru Mitroviću, Nikoli Andrunu, Miloradu Saviću, Mirku (Špire) Pekezu te Mirku (Mile) Pekezu.

Prva šestorica, zbog učešća u srebreničkom genocidu: zarobljavanja i ubijanja Bošnjaka u zloglasnoj zadruzi Kravica, osuđeni su na dugotrajne kazne zatvora. Također oštre sankcije bile su izrečene i ostalima – Andrunu  zbog zločina u logoru Gabela, a Saviću i Pekezima za zlodjela u Jajcu.

Njihovim apelacijama prethodila je odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojom je u slučaju „Maktouf i Damjanović protiv BiH“ odlučeno da Sud BiH nije smio retroaktivno primijeniti Krivični zakon iz 2003.

Kako je Sud BiH do sada izrekao 112 presuda za ratne zločine, od kojih je u samo osam primijenjen Kazneni zakon SFRJ, a u ostalima onaj sporni iz 2003., postoje strahovanja da bi i desetine drugih presuđenih zločinaca mogle podnijeti apelacije Ustavnom sudu te se također naći na slobodi.

U Sudu BiH jučer nam je rečeno da se ne može dati odgovor na pitanje hoće li se svi osuđeni koji podnesu apelaciju naći na slobodi.

– Ne znači da je Sud BiH povrijedio član 7. Evropske konvencije u svim presudama u kojima je primijenio KZ iz 2003. Naime, i Sud u Strazburu i Ustavni sud potvrdili su da nema povrede Evropske konvencije kod primjene KZBiH iz 2003. kada su u pitanju krivična djela ratnog zločina protiv čovječnosti – rečeno nam je u Sudu BiH.

Objasnili su da se u konkretnom slučaju puštanja deset osuđenika na slobodu drugostepeni postupak ne obustavlja, već obnavlja. Kazali su da oni više nemaju status osuđenih već optuženih te da će ročišta za neke od njih biti održana već sredinom narednog mjeseca.

Ugrožena sigurnost

 

Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, ukazala je na činjenicu da je puštanjem zločinaca na slobodu narušena sigurnost žrtava genocida, pogotovo onih koji su svjedočili u procesima protiv njih.

– Ko sada meni i mojoj porodici u Srebrenici može garantirati sigurnost? Prijetnje sam imala još dok im se sudilo. Ustavni sud trebao je razmišljati i o žrtvama i svjedocima. Povratnice u Podrinje koje su bile svjedokinje u ovim procesima već su me zvale i najavile da pakuju kofere, da se vraćaju u Federaciju – kazala nam je Subašić.

Alarmiranje institucija

Porodice srebreničkih žrtava u zaustavljanju ove prakse zatražile su pomoć relevantnih domaćih i stranih organizacija. Tako su se predstavnice Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ jučer sastale s Lejlom Mamut, koordinatoricom za ljudska prava  Švicarske organizacije protiv nekažnjivosti (TRIAL).

U izjavi “Avazu” Mamut je kazala da pomaže žrtvama da od Evropskog suda za ljudska prava zatraže hitnu reakciju na praksu kršenja ljudskih prava žrtava genocida u Srebrenici. Konkretno, traže obustavljanje donošenja daljnjih odluka Ustavnog suda BiH kojim bi i ostali zločinci mogli završiti na slobodi. Osim toga, istom sudu ove će sedmice uputiti i integralne apelacije.

– U ovome trenutku, pomažem u ličnom angažmanu, ali će i TRIAL poslati dopise, odnosno alarmirati Vijeće Evrope, odnosno Komitet ministra za praćenje odluka Evropskog suda za ljudska prava, zatim povjerenika za ljudska prava pri VE, Evropsku uniju te Haški tribunal – kazala nam je Mamut.

Izrazila je strahovanje da bi nakon desetorice puštenih iz zatvora i drugi osuđeni zločinci također mogli uputiti apelacije Ustavnom sudu te završiti na slobodi.

Dželati mogu pobjeći

Upitani o mogućnosti da do novih ročišta zločinci koji su pušteni na slobodu napuste zemlju, čime bi bili nedostupni pravosuđu, u Sudu BiH kazali su nam da “osuđenici u svakom trenutku moraju biti dostupni i odazvati se pozivu“. Ipak, potvrdili su da zločincima nisu određene nikakve mjere zabrane. Kako su kazali, Sud im to ne može odrediti po službenoj dužnosti, već samo na prijedlog Tužilaštva BiH. Upitan hoće li to i zatražiti, portparol Državnog tužilaštva Boris Grubešić jučer nam je kazao da će “Tužilaštvo zatražiti određivanje pritvora ili mjera zabrane u svakom predmetu u kojem za to postoje razlozi”.

Ubijeno više od 1.000 Bošnjaka

Komentirajući ovakve sudske odluke, Avdo Huseinović, istraživač i dokumentator zločina,
kaže da je šokiran i da nikako ne može pronaći argumente za činjenicu da su dokazani i presuđeni počinioci genocida na slobodi.

– Apsolutno je dokazano da su to ljudi koji su učestvovali u ubijanju više od 1.000 Bošnjaka u Kravici 13. jula 1995. godine. Ovakva situacija za sobom nosi jednu strašnu mogućnost: da ogroman broj drugih presuđenih zločinaca može tražiti isto i izaći na slobodu. Ovo je jedan od najvećih šamara žrtvama genocida nakon 1995. godine – kazao nam je Huseinović.

 

Ko je sve oslobođen

 

 

– Slobodan Boban Jakovljević, 28 godina, genocid

– Aleksandar Radovanović, 32 godine, genocid

– Branislav Medan, 28 godina, genocid

– Brano Džinić, 32 godine, genocid

– Milenko Trifunović, 33 godine, genocid

– Petar Mitrović, 28 godina, genocid

– Nikola Andrun, 18 godina, ratni zločin protiv civilnog stanovništva

– Milorad Savić, 21 godina, ratni zločin protiv civilnog stanovništva

– Mirko (Špire) Pekez, 14 godina, ratni zločin protiv civilnog stanovništva

– Mirko (Mile) Pekez, 29 godina, ratni zločin protiv civilnog stanovništva

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime