Žrtve ogorčene: Više presuda za zločine u Zvorniku doneseno u Beogradu nego u BiH

0
5

Cm8p4H6XYAAbtWYZvornik – Tokom agresije na BiH ubijeno je gotovo 2.000 Zvorničana, a devet njih će biti ukopano u četvrtak na 19. kolektivnoj dženazi u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji.

Tabuti ubijenih bit će ispraćeni ispred Komemorativnog centra u Tuzli u četvrtak u 10 sati, a dženaza će biti klanjana na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji nakon podne-namaza.

– Od 1992. do 1995. godine ubijeno je 1.976. soba sa područja općine Zvornik. Od toga je identifikovano 1.542, dok se za 434 osobe još uvijek traga. Pred Sudom BiH okončan je samo jedan predmet u kojem je Sreten Lazarević dobio devet godina zatvora. Dragan Stanojević i Slobodan Ostojić su dobili sedam i pet godina na kantonalnom sudu Tuzla – navodi Hakija Smajlović, sekretar Udruženja nestalih i ubijenih i odvedenih općine Zvornik.

Od dodaje da je više presuda za zločine na području Zvornika doneseno u Beogradu nego u BiH.

– Branko Grujić je u Beogradu osuđen na šest godina. Branko Popović (koji je u ratu koristio ime Marko Pavlović) u Beogradu je dobio 15 godina, Darko Janović zvani Pufta također 15, Dragan Slavković zvani Toro 13, Ivan Korać Zoks devet, Siniša Filipović tri, Goran Savić tri i po godine – naveo je Smajlović.

Dakle, pred sudovima u BiH donesene su tri presude za zločine nad Zvorničanima, a ukupno je izrečeno 21 godina zatvora. Dok je pred beogradskim sudom osuđeno sedam zločinaca koji su ukupno dobili 64,5 godina zatvora.

Uz ove podatke jasno je da istrage u BiH za ratne zločine idu sporo, čime su porodice žrtava nezadovoljne. Također, nezadovoljni su radom Instituta za nestale osobe (INO) BiH i veoma malim brojem pronađenih i identificiranih žrtava u posljednjih nekoliko godina.

– Ima ljudi u INOBiH koji rade više od deset godina, a za to vrijeme nisu pronaši niti jedan jedini zub žrtve. Kolegiju direktora Instituta i Upravnom odboru davno je istekao mandat. Čini nam se da ako se ovako nastave, naredne godine nećemo ni imati dženaze – upozorio je Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja nestalih i ubijenih i odvedenih općine Zvornik.

U četvrtak će biti ukopani Buljubašić (Avdo) Asim (1940), Mehinagić (Abdulah) Ibrahim (1952), Ajanović dj. Huseinović (Huso) Šaha (1928), Hajdarević (Muzafir) Murto (1956), Mustafić (Ešef) Meho (1954), Arifović dj. Manjić (Kadrija) Hasiba (1930), Smajić (Hasib) Jasmin (1976), Hodžić dj. Hasanović (Salko) Hanifa (1921), Hodžić dj. Omerović (Mustafa) Fatima (1916).

Istog dana će biti stavljeni bašluci na mezare tri žrtve koje su ranije ukopane pod oznakom NN, a to su: Ahmetović (Ramo) Meho (1949), Jahić (Jusuf) Hajrudin (1935) i Kapidžić (Halid) Muharem (1944).

/faktor/Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime