Žrtve o završnoj riječi Haagu: Ako Karadžić ne dobije doživotnu kaznu ovaj svijet nema smisla

0
18

zrtve-o-zavrsnoj-rijeci-haagu-ako-karadzic-ne-dobije-dozivotnu-kaznu-ovaj-svijet-nema-smislaSrebrenica, Holandija – Tužilaštvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas je drugi dan izlagalo završne riječi pred Tribunalom u Haagu, tražeći doživotni zatvor za bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, javlja Anadolija.

Majke Srebrenice i žrtve genocida i zločina srpske vojske nad nesrbima danas su kao i jučer pratile iznošenje završnih riječi.

Kada Hotić iz Udruženja majki enklava Srebrenice i Žepe napominje da je Tužilaštvo danas jasno istaklo da je Karadžić najveći zločinac.

“Danas se govorilo o zlodjelima Karadžića u Sarajevu i Srebrenici. Govorilo se o tome koliko je Karadžić kriv za genocid u Srebrenici 1995. godine. Tužilaštvo ima dobre argumente. Prošla sam tu golgotu u Srebrenici i mislim da je Tužilaštvo dobro iznijelo argumente. Htjela sam u jednom momentu Karadžiću da kažem kud ćeš sad, jesi li ti čovjek, kaješ li se? Ali, ništa od tog kajanja. To je zločinac najveći”, rekla je Hotić, dodajući da će Karadžić sigurno dobiti doživotni zatvor.

“Nadam se da – glede kakva je tužba protiv njega – nikakva odbrana neće moći protiv istine i da će dobiti doživotnu kaznu. Ako se nekakvo čudo desi pa ne dobije, onda ovaj svijet nije za života i onda ovaj svijet nema smisla; onda nema ljudskog dostojanstva”, kazala je ona.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović istakao da je zadovoljan izlaganjem Tužilaštva.

“U suštini, slično je jučerašnjem. Ipak, kada je u pitanju Sarajevo, trebalo je više pažnje posvetiti ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, gdje je ubijeno 1.600 djece, trebalo se to naglasiti. Ipak, sve u svemu, zadovoljni smo jer je izneseno niz argumenata protiv argumenta odbrane. Mislim da Tužilaštvo radi dobar posao”, rekao je Tahirović.

On smatra da je najvažnije da se na kraju dokaže istina i da pobijedi pravda kako bi buduće generacije mogle živjeti u miru.

“Očekujem istinu i pravdu, a to je da je Karadžić bio na čelu jedne zločinačke organizacije koja je počinila zločine ogromnih razmjera u BiH. Očekujemo da svi koji učestvuju u ovome budu svjesni činjenice da će, ukoliko se oni ne posvete donošenju pravde, postukom Karadžića i svih ostalih počinioca krenuti i naredne generacije”, kazao je Tahirović na kraju drugog dana iznošenja završne riječi.

Tužilaštvo i odbrana iznijet će završne riječi u periodu od 29. septembra do 2. oktobra, nakon čeka će uslijediti iznošenje argumenata u postupku replike i duplike u utorak, 7. oktobra.

Inače, Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je nakon niza godina skrivanja i prebačen u Den Haag iz Srbije 30. jula 2008. godine, dok mu je suđenje po 11 tačaka optužnice započelo 26. oktobra 2009. godine.

Tužilaštvo je u ovom slučaju izvelo 195 svjedoka koji su lično svjedočili u sudnici, suci su i sami pozvali jednog svjedoka, dok je odbrana izvela njih 238.

Karadžić, koji se u sudskom postupku zastupao sam, do kraja se borio pravnim sredstvima kako bi osporio postupak i poništio ga. Ipak, prvostepeni i žalbeni suci su odbili sve njegove pokušaje, tako da se dugotrajno suđenje približilo samom kraju.

Također, Karadžić je uputio i niz zahtjeva za ponovnim pozivanjem više svjedoka u vezi na vrijeme neobjelodanjenih dokaza tužilaštva. Ipak, suci su zaključili da pri tom nije dao niti jednu valjanu osnovu zbog čega bi objelodanjeni materijal bio relevantan da bi zahtijevao ponovno pozivanje. Suci su odbacili i zahtjev tužilaštva za ponovnim otvaranjem postupka u vezi s masovnom grobnicom Tomašica.

Očekuje se da bi u slučaju Karadžića Haški tribunal konačnu odluku mogao donijeti sredinom ili krajem 2015. godine.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime