Žrtve nakon sastanka sa Meronom: ‘Mi jesmo emotivni, ali glupi sigurno nismo!’

0
15

mi_jesmo_953398051Sarajevo – Sastanak predsjednika Međnarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Theodora Merona i žrtava rata u BiH održan je danas u Sarajevu, nakon kojeg su predstavnici udruženja izjavili da nisu zadovoljni s organizacijom sastanka, jer nisu dobili odgovorne na mnoga pitanja.

– Velika mi je čast biti danas sa vama u Sarajevu. Predložio sam da se održi ovaj sastanak jer želim čuti vaše komentare. Mislim da je dobro što se sastajemo na 20. godišnjicu Tribunala. Sve ono što se događalo u Sarajevu i BiH do sada je bio fokus Tribinala, te je važno pogledati stvari u određenoj perspektivi; kazao je u uvodnom obraćanju Meron.

Nakon održanog sastanka predsjednica Udruženja žrtava rata Republike Srpske, Božica Živković-Rajilić je istakla da nije zadovoljna sa sastankom, „zato što je više od pola predviđenog vremena za razgovor sa žrtvama u BiH, predsjednik Meron potrošio hvaleći svoj rad“.

– Tako da smo na sastanku došli kao figure, brojevi, te je apsolutno neprimjereno ponašanje Merona. Svako je imao svoje pitanje, sve su to žrtve, ljudi dostojni poštovanja. Međutim, kada sam ga pitala u vezi Udruženja žrtava rata iz RS-a Meron mi je odgovorio za Udruženje žena BiH, tako da nije imao veze šta ga pitamo – kaže Živković-Rajilić.

S obzirom da je sa predsjednikom Meronom više puta bila na sastanku, predsjednica Udruženja „Žene žrtve rata“ Bakira Hasečić naglasila je da na današnjem sastanku u Sarajevu ništa novo nije saznala.

– Meronu sam postavila pitanje čije su brige žrtve i svjedoci, koji su bili haški svjedoci, nakon zatvaranja Haškog tribunala na koje nisam dobila adekvatan odgovor; kazala je Hasečić.

Na sastanku je, kaže, bio jedan prijedlog da „Meron sa predsjednicom Suda BiH održi jednu donatorsku konferenciju, koja bi obezbijedila sredstva da se osnuje jedan fond prema reparaciji žrtvama“.

Smatra da je krajnje vrijeme za to, jer „žrtve svaki dan umiru a znamo kako se država o njima brine“.

Također današnjim sastankom nije bio zadovoljan ni Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika „Grabovica ’93.“ Mostar, ističući da je sastanak pretvoren u međusobno prepucavanje udruženja.

Na taj način, naveo je on, pojedina su udruženja ostala uskraćena da postave pitanje.

Predsjednica Udruženja „Majke Srebrenica“, Munira Subašić, zamjerila je organizatorima sastanka jer se „danas nisu pozvale prave žrtve – majke“.

– Predsjednik Meron danas je trebao čuti glas majki bez obzira kako se ona zvala – kaže Subašić, koja je imala četiri konkretna pitanja.

Tako se Subašić Meronu prije svega zahvalila što je posjetio grobnicu u Tomašići, misleći da će mu na taj način „biti jasno zašto bošnjačke žrtve nisu zadovoljne radom Tribunala“.

– Rekla sam mu i to da je dobio drugi mandat, a da ćemo mi žrtve genocida praviti dva stuba: Stub srama i Stub časti, pa neka izabere gdje će biti i na kojem će stubu pisati njegovo ime i prezime – istakla je Subašić.

Komentarišući navode da je Meron u svojim govorima kazao da su „porodice sa Balkana glupe i emotivne“, Subašić je rekla da „mi jesmo emotivni, ali glupi sigurno nismo“.

Ocijenila je da je Tribunal radio dobro sve dok se nije iscenirala smrt Slobodana Miloševića, kada je Haški tribunal izgubio svoju vrijednost i kada je ušla politika.

U svom obraćanju Meron je istakao da su „i oni najveći zagovornici međunarodnih sudova ne bi vjerovali u postignuća koja smo danas postigli“, navodeći da su „sve osobe, koje su dovedene pred Tribunal, njih 161, su odgovarale, a sud je stalno pokazivao da čak i visoki vojni oficiri i političari nisu imuni od progona“.

 

(FENA/av)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime