Žrtve nacističkih zločina u Italiji tuže Njemačku

0
9

hitler2_544380S0Italija, Njemačka  ̶  Odluka Međunarodnog suda pravde od 3. februara 2012. godine odredila je da ratni zločini i zločini protiv čovječnosti nisu izuzeti od imuniteta država.

Italijanski ustavni sud je dozvolio žrtvama nacističkih zločina da tuže Njemačku na italijanskim sudovima što je u izazvalo momentalnu reakciju Berlina.

Odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu od 3. februara 2012. godine odredila je da ratni zločini i zločini protiv čovječnosti nisu izuzeti od imuniteta država.

Zbog toga, tužbe koje se predaju protiv Njemačke na sudovima drugih zemalja potpuno su neprihvatljive, kazala je glasnogovornica njemačkog ministarstva vansjkih poslova Sawsan Chebli.

Ona je također najavila da će analizirati šta je uradio italijanski ustavni sud i dodala da imunitet države prozlazi iz odluke Međunarodnog suda jer je to princip.

Princip imuniteta države nije prihvatljiv u Italiji

Međunarodni sud pravde, najviši sudski organ UN-a, naložio je Italiji u februaru 2012. godine da odgovarajućim zakonom ili nekom drugom metodom, po svom izboru, prekine sudske procedure koje traže od Njemačke odštete za žrtve nacističkih zločina.

Njemačka se godinama suočavala s rastućim brojem postupaka koje su pokrenule porodice ubijenih Italijana u događanjima između 1943. I 1945. Godine.

Kada je jedan sud u Firenci uputio pitanje o ustavnosti, talijanski ustavni sud je ocijenio da se odluka Haaga ne može prenijeti u talijansko pravo.

Princip imuniteta država u odnosu na jurisdikciju drugih država nije prihvatljiv u Italiji u slučaju nelegitimnog ponašanja jedne države koje se može okarakterizirati kao ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, koji dovode u opasnost nepovrediva prava osoba zagarantirana ustavom, saopćio je sud.

(Al Jazeera)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime