Žrtva seksualnog nasilja u ratu podnijela prvu apelaciju Ustavnom sudu

0
9

tijekom-rata-u-bih-silovali-su-vise-od-25-tisuca-zena-504x335-20080935-20101019010159-121320Sarajevo, Srebrenica – Ustavnom sudu BiH danas je podnesena prva apelacija od strane žene koja je preživjela seksualno nasilje tokom rata u BiH zbog nedostatka efikasne istrage protiv počinitelja zločina.

U apelaciji se tvrdi da su povrijeđena prava preživjele koja traži od nadležnih tijela vlasti da pokrenu, hitno i bez daljeg odlaganja, neovisnu, nepristrasnu i temeljitu istragu o zločinu počinjenom protiv nje, kako bi identificirali, osudili i kaznili odgovorne za navodni zločin, da o rezultatima istrage obavijeste nju i Ustavni sud BiH, te da joj omogući pristup toku i rezultatima istrage.

Također, među zahtjevima se navodi i da Ustavni sud BiH naloži nadležnim tijelima vlasti BiH isplatu fer i odgovarajuće naknade za nematerijalnu štetu koju je pretrpjela zbog navedenih povreda njenih ljudskih prava, te da naloži nadležnim tijelima vlasti da joj obezbijede integralnu reparaciju, koja uključuje restituciju, dodjelu rehabilitacije u formi besplatne medicinske i psihološke njege, satisfakciju i garancije neponavljanja.

Riječ je o preživjeloj iz okoline Srebrenica, koja je tokom maja i juna 1992. dok je bila zarobljena u rudniku Sase, zajedno sa još nekoliko žena odvođena, silovana i seksualno zlostavljana od strane srpskih vojnika.

(Slobodna Evropa)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime