Zračna luka Mostar dobila stalnu dozvolu

0
58

hadzic-rasupudic-1Mostar – Međunarodna zračna luka Mostar dobila je stalni certifikat zrakoplovnog operatora za referentni zrakoplov Airbus A320-200. Certifikat je jučer na mostarskom sajmu direktoru Zračne luke Mostar Marinu Raspudiću uručio ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić.
S ovim certifikatom Zračna luka Mostar je nakon Sarajeva i Tuzle postala treća zračna luka u Bosni i Hercegovini koja je dobila stalnu dozvolu.

Milijun turista

Raspudić je novinarima objasnio kako im je upravo Ministarstvo prometa i veza BiH pružilo mogućnost za dobivanje ovoga certifikata.
– Problem s ILS-om (Instrumental Landing System) je riješen i dobili smo certifikat koji je stalan za Zračnu luku Mostar. Ovo će nam omogućiti bolje se pripremiti za međunarodno certificiranje, dodao je Raspudić izrazivši nadu da će Zračna luka Mostar biti najperspektivniji kolektiv za ovu regiju i da će se turisti vratiti u Mostar. Po studiji izvodivosti ove zračne luke, koju je uradila Europska komisija, dodaje Raspudić, za očekivati je da će do 2020. godine mostarska zračna luka imati milijun turista.
– Za to su potrebna ulaganja. Očekujemo da će mostarska zračna luka biti jedan embrio za razvoj regije, poručio je Raspudić. Ministar Hadžić je napomenuo da je ovo treća zračna luka koja je zadovoljila sve standarde i dobila trajnu dozvolu, što govori koliko se ulagalo u posljednjih nekoliko mjeseci, prije svega, u oblast sigurnosti putnika.
– Ova je oblast u zrakoplovstvu BiH u ovom trenutku doživjela ozbiljnu ekspanziju. Možemo očekivati u sljedećih nekoliko godina da se u oblasti zrakoplovstva BiH naprave daleko veći koraci nego što su bili dosadašnji. Siguran sam da ćemo u sljedećih nekoliko godina imati brojke veće od milijun putnika na svim našim međunarodnim zračnim lukama te da će ih biti više od 40 posto u odnosu na postojeće stanje, istaknuo je Hadžić koji je izrazio zadovoljstvo što su Mostar, Sarajevo i Tuzla i, nada se, Banja Luka generatori budućeg razvoja zrakoplovstva, odnosno zračnog projevoza u BiH. Svjetski ekonomski forum je u svom izvješću bh. zračnu infrastrukturu ocijenio kao jako lošu. Po riječima ministra Hadžića, ta se ocjena samo mogla dati ranije jer je zračna infrastruktura u našoj zemlji danas na puno boljoj razini.
– U BiH ima dovoljno kapaciteta i u oblasti zrakoplovstva možemo učiniti iskorak. Tomu ide u prilog i činjenica da smo od 1. siječnja ugasili entitetske agencije i napravili agenciju na državnoj razini, s čime smo stvorili uvjete za kontrolu vlastitog zračnog prostora. Uz to, intenzivno razvijamo zračne luke, smatra Hadžić. Poručio je da će uložiti sve napore da susjedne zračne luke, Dubrovnik i Split, sutra budu sekundarnog interesa u odnosu na ono što će biti Zračna luka Mostar. Učinci će se u gospodarstvu hercegovačke regije, zaključuje ministar, vidjeti tek u sljedećem razdoblju.

Linija Mostar – Rim

Ovom je prilikom Raspudić naglasio kako je potvrđena redovita linija za Rim, koja će se početi odvijati od 17. travnja, a za koju je već potvrđeno dosta rezervacija. Dodaje da će građani grada Mostara preko ove linije odlaziti u ostale destinacije Europe i svijeta te je izrazio nadu u skoro uvođenje novih linija.

(dnevnilist.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime