Zoranić: Sva tri naroda, sadašnja kontitutivna, bili su Bošnjaci do 1862. godine

4
7

Forum bošnjačkih intelektualaca organizirao je danas u Sarajevu tribinu na kojoj su uvodničari Hakija Zoranić, Mirsad Priganica i Amir Halep govorili o temi “Etnički identitet Bošnjaka”.

Uvodničar Hakija Zoranić podsjetio je da je bosanskohercegovački narod nekada imao ime Bošnjani koje je evoluiralo u ime Bošnjaci. Svi vladari srednjovjekovne Bosne bili su, kaže on, Bošnjani.

– Sva tri naroda, sadašnja konstitutivna, u BiH bili su Bošnjaci do 1862. godine, od tad nastaje rascjep djelovanjem osvajačkih krugova iz Beograda i Zagreba. Taj jedinstveni narod onda se razdijelio u tri konstitutivna naroda – objasnio je on.

Točak historije se ne može vratiti, ali je važno da bar, ističe on, doznaju tu istinu.

– Imali bi bolje razumijevanje Bošnjaka, postojala bi mogućnost za određeno približavanje i pomirenje, da se više ne dešavaju stravična zbivanja – kaže on.

Mirsad Priganica smatra da se radi “o konfuziji identitetske svijesti Bošnjaka” te da “oni nemaju izgrađenu historijsku svijest, koja je najbitnija za formiranje političkog identiteta jednog naroda”.

– Oni su svoju historijsku svijest zanemarili, posebno povijest bosanskih banova i kraljeva. Trebamo razviti temperament kod Bošnjaka za vlastitom povijesti koja je bila grandiozna. Ona nas treba nadahnuti, trebamo biti ponosni na nju – ističe on.

Amir Halep je mišljenja da je potrebno da “bh. institucije po pitanju zaštite bosanskohercegovačkog identiteta učine više, kao i svi intelektualci, a sve s ciljem da se zaustavi zatiranje bh. identiteta”.

– Bitno je da se Bošnjacima kao bh. narodu vrati njegov izvorni identitet – kazao je.

Predsjednik Foruma Suad Kurtćehajić za novinare je naglasio važnost afirmiranja činjenice za koju kaže da je nesporna, “a to je da su u Bosni do druge polovine 19. stoljeća bili svi domicilni stanovnici Bošnjaci, bez obzira na konfesiju”.

– To trebamo naglašavati sve do momenta dok svima u Bosni, bez obzira kojoj konfesiji pripadaju, to ne bude jasno. To je opće poznata činjenica koja se može naći i u srpskim i hrvatskim izvorima, moramo se boriti da se ta istina afirmira – kazao je.

Današnji skup jedan je u nizu što ih organizira Forum bošnjačkih intelektualaca, a planom rada predvidjeli su razne teme za period do kraja kalendarske godine.

(defter.bosnaci.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. Nismo vise Bosnjaci .
  Jos od 700 -tih godina .
  Al smo uvek bili Srbi u Srpskoj Bosni .
  Sta se intelektualci turcite … ovaj .. kur .. cite ?
  Gde vam je drzava ?

  0

  0
 2. Nismo vise .
  Sad smo Srbi .
  Ne volimo vas .
  I intelektualci , organizuj to prosipanje govana u nasoj Drz. Srpskoj .
  Treba nam inace poljski WC

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime