Znam samo da moja avlija do 1. aprila treba biti čista

0
14

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Sedam dana nakon što se vratila iz Amerike, gdje je u posjeti kod svojih sinova i kćerki provela puna četiri mjeseca, Fata Orlović već se, kaže, naviknula na bosansko vrijeme i oporavila od “daleka puta”. Radosna je zbog informacija da je počelo izmještanje bespravno napravljene crkve iz njene avlije u Konjević-Polju.  

Pobjeda pravde

– Amerika je plaho fina zemlja, svega imaju, ali meni je, opet, nešto ljepše u Bosni, kod svoje kuće. Djeca su me pazila, putovala sam i nebom i zemljom, a opet, kad sam došla u Sarajevo, na aerodrom, velim, ovo je moj toprak. Oni na šalteru što udaraju štambilje u pasoš, gledaju me, smiju se, vele: “Sretno, nano”, haman me poznali. Prilaze neki ljudi pa se selame sa mnom, a ja gledam da mi je da vidim moju Hurku, da je pitam ima li šta novo oko crkve. Kad mi reče da su počeli iznositi stvari iz crkve, zadrhtaše mi i obrazi i ruke, sjedoh na neku klupu, samo što nisam pala – govori nam Fata Orlović, obradovana viješću da bi crkva iz njenog dvorišta mogla biti izmještena ovih dana.

Fata Orlović ne krije da je sve vrijeme dok je bila u Americi iščekivala vijest o izmještanju crkve. Veli da su zakoni “najbolji lijek za one koji se bahate” i da je punih 20 godina vjerovala da će pravda pobijediti i da će joj njena oteta imovina biti vraćena.

– Samo treba vjerovati u Boga i u zakone. Čujem da Dodik govori: “Ne treba da se crkva izmješta.” Neću da mu odgovaram, jer sudovi i zakoni znaju šta treba, a političari su tu da ih poštuju. Kad sam čekala do sada, čekat ću još koji dan. Ja samo znam da do 1. aprila treba da mi avlija bude čista. A onda ću fino, ako bude zdravlja, da to uredim i ogradim ono što je moje – poručuje Fata Orlović.

Kod kćerke

Ona je trenutno kod kćerke u Srebreniku. Priprema se za povratak svojoj kući u Konjević-Polje, jer kaže, “ne valja kad su vrata kuće dugo zatvorena”.

Sudije ne znaju Fatu, ali znaju zakone

– Nisam ja išla na fakultet pa da se razumijem u zakone.. Ali, zato znam šta je pravda. Imaju advokati, imaju sudije, koji znaju šta su zakoni. One sudije u Strazburu ne poznaju Fatu, ali poznaju zakon. Ja se na svakom namazu dovom sjetim svog advokata Fahrije. Zahvaljujem njegovom sinu, koji se nakon njega nastavio boriti za moju imovinu – kaže Orlović.

Izvor: Avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime