Zločini u Foči: Ubistva civila u Čohodar mahali

0
26

Foča - Čohodar mahala

Svjedok Odbrane rekao je da je u ljeto 1992. godine uhapsio čovjeka koji je ubio civile u Čohodor Mahali (općina Foča), ali tvrdi da to nije optuženi Radoman Fundup.

Branko Banović, bivši vojni policajac Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je u maju ili junu 1992. godine dobio poziv da dođe u Čohodor Mahalu u Foči zbog pucnjave.

“Bio je poziv da neko ubija nejač. Sjeo sam u auto s kolegom i otišli smo tamo. U Čohodor Mahali sam parkirao i vidio sam čovjeka. Izašao je čovjek s puškom iz jedne kuće i ja sam mu rekao: ‘Budalo, šta to radiš!?’ On je rekao da se sveti jer su mu pobili rodbinu. Udario sam ga, uzeo pušku i odvezao ga u policiju”, ispričao je Banović.
Prema njegovom iskazu, taj čovjek se predstavio kao Fundup, ali to nije bio optuženi Radoman Fundup, kojeg poznaje od prije rata.

Radomana Fundupa, bivšeg pripadnika Fočanske brigade VRS-a, Tužilaštvo BiH tereti za ubistva i zlostavljanje civila u Foči. Sa još dvije osobe, kako se navodi u optužnici, u Čohodor Mahali je učestvovao u ubistvima dvoje djece i pet žena te u ranjavanju jedne žene.

Optužen je i za zlostavljanje troje civila, od kojih su dvoje bili djeca. S još jednom osobom, kako stoji u optužnici, došao je u naselje Gornje Polje, gdje su postrojili civile i repetirali puške, stvarajući im dojam da će biti strijeljani.
Na ovom ročištu su u korist Odbrane svjedočila i dvojica daljnjih rođaka optuženog – Dragan i Dojčilo Fundup, koji su kazali da su na dan ubistava u Čohodor Mahali bili na sahrani s Radomanom Fundupom.

Dragan Fundup se prisjetio da je sahrana njegovom zetu i rođaku bila u poslijepodnevnim satima jednog dana u junu 1992. godine, te da su nakon toga svi otišli na ručak u kuću pokojnika.

“U redu su sjedili Radoman i Danilo Fundup i roditelji Radomanovi. U jednom momentu Danilo je skočio i rekao ostalima: ‘Ustajte da bijemo ove…’ Radislav Radević ga je poslušao i oni su krenuli. Neki su pitali šta se dešava, bila je gužva. Radoman je rekao: ‘Sjedi, budalo jedna’, ali su oni otišli prema mahali”, izjavio je Dragan Fundup.

Nekoliko minuta nakon odlaska Danila Fundupa i Radevića, kako je kazao svjedok, čula se pucnjava iz mahale, a narednog dana se pričalo da su ubijene neke žene i djeca.

“Priča je bila da su to učinili Danilo i ovaj drugi”, rekao je Dragan Fundup.
Dojčilo Fundup također je kazao da je bio na sahrani u junu 1992. godine, gdje je vidio Radomana i Danila Fundupa i čuo poziv “da se ide ubijati”.

“To je Danilo izgovorio i za njim je Rade otišao. Radoman ga je pitao gdje će i rekao mu da je budala. Za nekoliko minuta čuli su se pucnji”, izjavio je Dojčilo Fundup, dodavši da je narednog dana čuo da je došlo do ubistava u Čohodor Mahali.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedoku je prikazana izjava koju je dao u Tužilaštvu BiH a u kojoj nije kazao da je Danilo Fundup pozvao ljude da ubijaju i nije govorio da je čuo za ubistva. Svjedok je rekao da u toj izjavi nije govorio istinu jer mu je bilo nezgodno s obzirom da je Danilo Fundup njegov rođak.

Suđenje se nastavlja 13. novembra, kada će biti ispitana posljednja dva svjedoka Odbrane.

birn bih

Foča - Čohodar mahala
Foča – Čohodar mahala
Foča - Čohodar mahala

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime