Zločini, stradanja i patnje kroz koje su prošli Bošnjaci Ljutočke doline (VIDEO)

0
12

ccfc9752e6cc59b35d2b5a08e28acc56_XLBiH  ̶  Igrani film koji svjedoči zločinima, stradanjima, torturama i patnjama kroz koje su prošli Bošnjaci Ljutočke doline, srpskim koncentracijskim logorima u kojima su bili Ljutočani te o masovnim grobnicama Bezdana i Tihotina u kojima su Ljutočani ubijani.

http://www.youtube.com/watch?v=D7Paa7cocJo

Sabahet Džafica, profesor bosanskog jezika i književnosti, rođen je u Bihaću 1986. godine, Scenarist je, reditelj i glumac amater. U svijet filma ušao je sa svoja dva kratkometražna filma.

Za snimanje dugometražnog filma „U dolini heroja“ odlučio se iz više razloga. I on sam je iz Ljutočke doline, te je prošao egzodus zajedno s ostalim stanovnicima doline. Još kao dijete preživio je ratne strahote koje su u njemu ostavile tragove koje ovim filmom iznosi. Naime, i on sam je dijete šehida i ovaj film posvećuje upravo svome ocu i svima onima koji su svoje živote dali za odbranu naše zemlje, Bosne i Hercegovine.

Film „U dolini heroja“ temeljen je na istinitim događajima u kojem prošlost i sadašnjost postaju jedno.

Detalji, surove činjenice i zanemarene istine o tome šta su preživjeli mještani Ljutočke doline na upečatljiv način ovaj file prenosi. Dok s druge strane filom se želi poslati poruka mladim generacijama o njihovoj historiji, o prijateljskoj ljubavi u najtežim trenucima patnje i smrti kao i o ljubavi prema jedinoj domovini.

Glavne uloge u filmu igraju dva mladića koja su također iz Ljutočke doline, Ajdin Dizdarević i Ćamil Medanović. Cilj filma je da se svim šehidima, ali i drugim žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, podigne jedan filmski spomenik, jer oni nikad ne smiju nestati iz naših sjećanja!

U cijelom ovom projektu važnu ulogu ima i producent filma, Senad Džafica, diplomirani ekonomista koji naglašava da je ovaj film niskobudžetni, a samim tim i amaterski. Producentska kuća Lookman iz Bihaća svojom kamerom je finalizirala film.

(Bosna PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime