Zločinci žrtve trovali, a zatim palili u kućama

0
42

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ubijena je cijela porodica Suljić, samo je ostala živa djevojčica Sanela, koja je svojim najmilijim podigla nišane.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje harema Bijele džamije u centru Srebrenice danas je obilježena 27. godišnjica ubistva prvih nedužnih civilnih žrtava Srebrenice.

Prvi je na kućnom pragu u naselju Soloćuša ubijen penzioner Hamed Gušić (64), a zatim su uslijedila ubistva ostalih starih nedužnih civila Srebrenice.

Ubijena je cijela porodica Suljić, samo je ostala živa djevojčica Sanela, koja je nakon agresije smogla snage da podigne nišane svojoj majci Muški, ocu Husi, dvojici maloljetne braće Neziru i Nisvetu, te maloljetnom tetiću Sabiru Cvrku.

Obimu i strahotama zločina na civilima Srebrenice govore činjenice, da je nekoliko starijih i iznemoglih bračnih parova, prvo otrovani hemijskim otrovima, a onda spaljeni u svojim kućama. Na takav užasan način ubijeni su bračni parovi: Esed i Izeta Fazlić, Mehmed i Meva Salihović, Meho i Muša Vejzović, Avdo i Behka Jelkić, dok je penzioner Redžep Redžepović, zaklan pred bivšom samoposlugom u centru grada.

Tih dana su zlostavljani, mučeni, a zatim ubijeni Halid Hublić, Asim Redžić, Jakub Abdurahmanović, Salko Jusić,Avdo Dautbašić i Safet Kulaglić. Za ove zločine još uvijek niko nije odgovarao niti je pokrenut istražni postupak.

Nakon obilježavanja u haremu Bijele džamije, položeno je cvijeće i proučena Fatiha na spomen obilježjima u Dobraku, Rešagićima, Žabokvici i Liješću, selima, gdje je početkom agresije na BiH ubijen veliki broj civilnih žrtava.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

avaz.ba

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime