Zločinci na visokim funkcijama i u policiji RS

0
19

srebrenicaa-13juli1995Srebrenica – Komisija za Srebrenicu, kojoj je na čelu prof. dr. Smail Čekić, predsjednik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti, a u kojoj su bili i eksperti iz Republike Srpske, još prije nekoliko godina sačinila je spisak s imenima 810 ratnih zločinaca koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici. No, veliki broj njih i danas radi na visokim funkcijama i u policiji RS.

Karadžićeva mreža

Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwartz-Schilling), bivši visoki predstavnik u BiH, oduzeo je lične dokumente od 36 osoba s ovog spiska kako ne bi napustile zemlju. Dokumente im je vratio Valentin Incko (Inzko). Među osobama sa spiska ima političara, policajaca…

Tako se, kako tvrde porodice žrtava, za mjesto načelnika općine Zvornik prošle godine kandidirao Dragomir Vasić s liste SDS-a, iako se nalazi na ovom spisku zločinaca. Vasić je do prošle godine bio pod sankcijama Ureda visokog predstavnika te mu je bilo zabranjeno svako političko djelovanje. Sumnjičen je da je dio mreže koja je pomagala skrivanje haškog optuženika Radovana Karadžića. Za vrijeme genocida Vasić je bio načelnik Centra službe bezbjednosti Zvornik.

Milenko Prodanović Mungos obavljao je donedavno funkciju vijećnika u Skupštini općine Bratunac. Mungos je u Bratuncu komandovao specijalnom jedinicom “Mungosi”. Tokom agresije na BiH, “Mungosi” su počinili zločine nad Bošnjacima srednjeg Podrinja.

Donedavno je u Općini Višegrad vijećnik bio Radomir Furtula, komandant Višegradske brigade Vojske RS. On je nakon pada Srebrenice oteo rahmetli komandanta Armije RBiH Avdu Palića. Miodrag Josipović bio je načelnik Bratunca, iako je tokom rata učestvovao u protjerivanju nesrba od Srebrenice do Zvornika.

Kako saznajemo, u MUP-u RS trenutno radi 36 policajaca koji su 9. jula 2009. bili suspendirani s posla jer su se njihova imena našla na ovom spisku. Sud BiH skoro godinu dana vodio je istragu protiv ovih osoba, nakon čega je donesena naredba o neprovođenju istrage te su svi, tvrdi naš izvor, vraćeni na posao.

Među njima našao se i Stevo Ilić, policajac koji je donedavno bio suspendiran s posla zbog sumnje da je učestvovao u genocidu u julu 1995. godine u Srebrenici.

Trpe u miru

Žrtve zločina ogorčene su zbog činjenice da skoro niko sa spiska nije procesuiran. Tvrde da neće imati mira sve dok se i posljednji osumnjičeni za ratne zločin ne uhapsi. Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, ističe da žrtvama ostaje da, uz torturu koju su preživjele u ratu, trpe i u miru.

– Mi, porodice žrtava, samo tražimo da se ti ljudi koji se nalaze na tom spisku prozovu u sudove i podignu se protiv njih optužnice, jer je Komisija utvrdila da su učestvovali u genocidu – kaže Hotić.

Sreću žrtve

Žrtve tvrde da pomirenja neće biti sve dok se ne uhapsi i posljednji osumnjičeni za ratne zločin.

– Zamislite kako se osjećaju žrtve ratnih zločina koje su se vratile u svoje prijeratne domove kada se na ulicama susretnu s pojedincima, u službenim policijskim uniformama, koji su uzrok njihovog stradanja – dodala ja Hotić.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime