“Zlatni ljiljan” Edin Haračić Klej: Dan nezavisnosti je najsvečaniji dan, državu smo platili krvlju

0
45

Dan nezavisnosti 1. mat poseban je dan za sve bh. patriote. Borba za nezavisnu BiH počela je na referendumu, a nastavljena je otporom agresoru, kroz koji smo uspjeli očuvati svoje pravo da i danas slavimo taj veliki dan.

Edin Haračić Klej jedan je od onih koji su ovu zemlju branili na prvim linijama, kada je bilo najteže. Kao 22-godišnjak, u martu 1993. godine, on je na ratištu kod Sapne uspio zaustaviti prodor 15-ak agresorskih tenkova uništivši direktnim pogocima njih četiri i natjeravši ih na povlačenje. U samo tri dana ovaj borac Armije BiH ukupno je uništio čak šest tenkova.

– Za mene, a siguran sam za svakog pripadnika Armije i MUP-a, ovo je jedan od najvažnijih dana u našoj državi. Teško je prostim riječima iskazati ono što osjećam, to je radost u srcu. Poslije toliko stoljeća vratili smo svoju nezavisnost, a ovu državu nismo dobili na papiru nego smo je krvlju i životima platili. Zbog toga je ovo najsvečaniji dan – kaže Edin Haračić Klej, koji je za svoje zasluge u ratu dobio najveće priznanje “Zlatni ljiljan”.

On ističe da važnost Dana nezavisnosti treba prenositi mlađim generacijama.

– Zbog onih koji i dalje ne žele dobro našoj zemlji moramo se okrenuti mladima. Dok god je nas patriota ova zemlja je zalog onih koji su dali živote za nju, ali i obaveza onih koji dolaze da je sačuvaju, da bude bolja za sve njene građane – rekao je Haračić.

Mehmed Meša Bajrić tokom referenduma za nezavisnost bio je načelnik Centra javne bezbjednosti Tuzla, a za Faktor se prisjetio dana u kojima se vršene pripreme za izlazak građana na birališta.

– Mi smo činili sve da sve prođe bezbjedno. Neke mjesne zajednice u Tuzli tada nisu imale telefona, pa smo dali svoje motorole i sredstva za veze komisijama za referendum, da bi imali bolji protok informacija. Kada s ove vremenske distance pogledam ponosan sam, zbog nezavisnosti i subjektiviteta BiH, ali istovremno i tužan zbog žrtava tokom agresije – priča Bajrić.

Kaže da su građani tada željeli nezavisnu, demokratsku, cjelovitu, slobodnu državu, ravnopravnih naroda i građana, ali su Dejtonom dobili to što su dobili.

– Sada kada obilježavamo ovaj veliki dan imamo strašne nasrtaje na tu plemenitu ideju Bosne. Otuda ta neka tuga. Imam osjećaj da mladi, studenti i političke partije ne prave jedan probosanski, patriotski ambijent, da bi ta ideja Bosne imala ogradu od velikodržavnih nacionalista. Moramo više kreirati svijest i raspoloženje da je ideja Bosne naša svetinja, pod tim mislim na multietičnost, multikulturalnost, našu tradiciju zajedničkog života i da to čuvamo – zaključio je Bajrić.

Izvor: FaktorBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime