Zlatna koka za političke stranke USK-a su šume: Bosanski Petrovac traži osnivanje nove firme

0
37

unsko-sanske-sume-ilustracijaCazin – Nakon što je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo optužnicu protiv Amira Kličića iz Cazina, direktora Kantonalne uprave za šumarstvo USK-a, zbog četiri krivična djela primanja dara ili drugih oblika koristi, političke stranke USK-a i dalje šute o svemu, iako je dobro poznato da su kantonalne šume najznačajniji resurs kako za budžet, tako i za same stranke, koje popunjavaju upravne odbore i izvršne funkcije iz ove oblasti.

Čeka se potez A SDA

Dragan Polimanac, ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva USK-a, jedini se oglasio, napominjući da su u Vladi imali sumnje i određena saznanja koja nisu ignorisali.

S obzirom na to da je Kantonalna uprava za šumarstvo u nadležnosti njegovog ministarstva, Polimanac je kazao da je na početku mandata pokrenuo disciplinski postupak protiv Amira Kličića kao direktora, te da su zbog saznanja o njegovoj krivičnoj odgovornosti u sve uključeni i istražni organi, što je i rezultiralo optužnicom.

Međutim, kako je istraga pokazala da je Kličić od dvojice poduzetnika drvoprerađivačke djelatnosti tražio mito od 60 hiljada eura kako bi isfinansirao svoj dolazak na čelo preduzeća Unsko-sanske šume, praktično se potvrdila teza da je ova firma za političke stranke u Kantonu zlatna koka, kako ih je nazvao i bivši predsjedavajući Skupštine i predsjednik KO Demokratske fronte Farko Hodžić, koji je još proljetos za Oslobođenje otkrio da se u ugovorima za koaliranje, uz podjelu ministarskih mjesta, nalazi i ovo preduzeće.

A ŠPD Šume USK-a ovaj put su pripale A SDA, koja se još nije oglasila na inkriminirajuće činjenice na osnovu kojih je podignuta optužnica protiv Kličića. U centrali ove stranke niko nije javljao na pozive, a i većina njihovih članova je nedostupna zbog godišnjih odmora.

Ipak, Kličić ne pripada A SDA, jer je na posljednjim izborima bio kandidat za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na listi SBB-a. Zbog godišnjih odmora još nije zakazana ni sjednica Skupštine Kantona, na kojoj se očekuje da ova tema bude načeta makar u formi poslaničkih pitanja.

Međutim, kao u slučaju Koverta, kada je zbog mita uhapšen direktor ŠPD-a Šume USK-a Đevad Muslimović (kadar SDA, op. a), protiv kojeg još nije podignuta optužnica, političke stranke pokazuju interes samo onda kada se dijeli profit od eksploatacije šumskog bogatstva, gdje po pravilu stranke sa većim brojem poslanika ta sredstva upućuju tamo gdje imaju interes. U tom postupku već treću godinu za redom, zaobilazi se Bosanski Petrovac iako se 60 posto šume nalazi na teritoriji ove općine, koja nema nijednog poslanika u Skupštini.

Zahtjev Ustavnom sudu

– Čak 35 miliona KM godišnje fakturišu Unsko-sanske šume. Od toga, za naknadu po posječenoj šumskoj sirovini Bosanskom Petrovcu udijele naknadu 350.000 maraka, što čini jedan posto. Šume USK-a godišnje izrežu 450.000 kubika šume od čega u Bosanskom Petrovcu izrežu 200.000 kubika. U cijeloj priči, naši su građani najviše oštećeni, kazao nam je načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić.

Vijest o podizanju optužnice protiv Kličića načelnika nije iznenadila, ali je i njega i Općinsko vijeće učvrstila u namjeri da i dalje od Ustavnog suda BiH i Skupštine USK-a traže formiranje novog preduzeća za šume sa sjedištem u Petrovcu. S obzirom na otkrivenu korupciju i u Šumama i Kantonalnoj upravi za šumarstvo, zakonodavni organi bi morali ozbiljno razmotriti zahtjev građana Bosanskog Petrovca, a političke stranke u USK-u moraju se suočiti i sa vlastitom odgovornošću.

Ko je tražio 60.000 eura?

Na pitanje kome je Kličić trebao platiti 60.000 eura da dođe na čelo Unsko-sanskih šuma, tužilac Adnan Tulić nam je odgovorio da njihova istraga nije otišla tako daleko da bi mogli govoriti o konkretnim imenima, mada određene sumnje postoje o kome bi se moglo raditi.

(abc.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime