Životna priča Hazima Tatarevića iz Rovina

0
60

12714383 10207226914822586 1222515545 n

Bosanska Gradiška – Hazim Tatarević je rođen 1943. godine u mjestu Barevo nadomak grada Jajca. Živi sa suprugom u džematu Rovine i kako kaže dobrog je zdravlja. 70- tih godina doselio je iz Jajca u Bosansku Gradišku za koju kaže, da se mnogo izgradila i proširila. Kao mlad se bavio stočarstvom i poljoprivredom a kaže da je dugo bio šofer i 60-tih godina već je vozio kamion. U svome radu prošao oko 14 država a bio je u Iranu Teheranu na službenom putu. Život ga je naučio da bude dobar, vrijedan i pošten radnik.

Kao dijete se sjeća da je sa svojim babom rahmetli obilazio džamiju. U ono vrijeme poštivali su se svi običaji koje su držali muslimani i kako kaže, kada bi ezan zaučio sa minareta sve bi živo stalo i saslušalo ezan. Sjeća se da je bilo prilike, dok je bio dijete, začuti ezan i ručak bi prekinuo dok se ezan ne sauči. Hazim kaže da i sada tu praksu drži. Sjeća se stare džamije koja je bila na drugoj strani ceste u Rovinama i u nju je često išao. Isto tako, sjeća se i prijeratne džamije, koja je u ratu porušena i tih trenutaka se ne voli sjećati jer ga podsjete na neka teška vremena, koja su mnogima oduzela od života dosta godina. Kada je bio otvor džemije u Rovinama 70-tih godina zadesio se na putu u Teheranu, Iranu. Nastojao je da dođe na otvorenje, ali nije pristigao što mu je jako žao bilo.

Hazim Tatarević je oduvijek bio privržen džamiji i pomoći u izgradnji džamija. I na ovoj džamiji je dosta radio, gdje kako kaže, ne žali jer će sav svoj trud i dobro naći na budućem svijetu. Hazim ima petero djece koji ga poštivaju kao roditelja. Ima i unuku koja je završila medresu i sad studira na Fakultetu u Sarajevu odsijek sociologije. Ima i kćerku koja je medicinski radnik u Dubravama. Raduje ga činjenica da ima čestite potomke. Pogotovo mu je drago što unuka Elvira Porčić je nastavila studije u Sarajevu a koja je bila angažovana i u Medžlisu IZ Bosanska Gradiška kao predavačica za ženski dio džemata u Ramazanu. Ima dosta unuka, koje voli kao rođenu djecu ali i oni njega poštivaju i obiđu.

Sada Hazim broji svoje penzionerske dane i kako kaže, ima svoj smiraj kada ode u džamiju i oduži se Allahu dž.š. Često obiđe i svoje rodne mjesto. Hazim Tatarević je redovan član Islamske zajednice i tu je praksu stekao još od svog rahmetli babe. Kako kaže, uvijek dok živim i mogu pomoći ću rad Islamske zajednice i više nego što je to potrebno što se iz primjera i dokazao. Hazim je pun doživljaja i životnih priča gdje je za ovaj put izdvojio ono čega se sjetio. Sve je dobro dok mogu hodati svojim nogama i zijaretiti meni drage ljude, kaže nam Hazim u nadi da će istrajati u svojim hairli djelima.

Info Medžlis

(mizbosanskagradiska.com)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime