Život izbjeglica u Jordanu postaje sve teži

0
0

Jordan – Sirijci koji rade zarađuju ispod minimuma utvrđenog zakonom, a sve više sirijske djece i starijih primorani su raditi na crno.

Jordanski kralj Abdullah upozorio je kako je situacija u njegovoj zemlji došla do “tačke ključanja” zbog priliva stotina hiljada izbjeglica. Mnogi od njih su obrazovani i žele raditi, ali se bore da pronađu posao.

Muhamed i Ahmed studiraju na farmaceutskom fakultetu. Stipendiju su dobili od jedne međunarodne humanitarne organizacije. S obzirom na to da su izbjeglice iz Sirije, kada diplomiraju neće moći raditi. Muhamed živi sa sestrom i njenom djecom, a u Siriji je studirao hemiju. U Jordanu je naučio popravljati mobilne telefone, ali ni tim se ne može baviti.

“Dobio sam certifikat za tehničara, ali nisam mogao naći posao, jer radnje smiju uposliti samo Jordance. Ako nađete vezu u Ministarstvu rada, traže vam gomilu dokumenata, što puno košta”, kaže student Muhamed Abu Nabout.

‘Sedam dana zatvora’

On je rekao da je život u Jordanu jako težak, a većina njegovih prijatelja su već otišli. Mnogi su otputovali za Evropu. Muhamed i Ahmed vrijeme uglavnom provode hodajući ulicama grada. U izlozima gledaju stvari koje ne mogu kupiti. Ahmed još ima metak u ramenu, jer je ranjen u Siriji. U Jordanu je jedno vrijeme radio u jednoj slastičarnici, ali kaže da je bio osuđen na sedam dana zatvora, jer je radio na crno.

“Jordanske vlasti kažu da je njihova ekonomija i infrastruktura pod velikim pritiskom zbog velikog broja izbjeglica. Kažu da zapadne zemlje, ako žele da Jordan i dalje prihvata Sirijce, uključujući hiljade ljudi blokiranih na njihovim granicama, moraju pružiti veću pomoć ne samo izbjeglicama, već i siromašnim Jordancima”, izvijestila je reporterka Al Jazeerina reporterka Jane Arraf.

Sirijci koji rade zarađuju ispod minimuma utvrđenog zakonom. Nakon što je obim humanitarne pomoći za izbjeglice smanjen, sve više sirijske djece i starijih primorani su raditi na crno. Abdul Kerim Ibrahim na ulici prodaje igračke osam sati dnevno. Prije dvije sedmice općinska inspekcija mu je oduzela sve igračke. Morao je platiti kaznu kako bi ih dobio nazad.

Bliske veze, ali…

I Jordanci teško žive. Ahmed Nasser je Jordanac iz Irbida. Radi 14 sati svaki dan, a kad prodaja ide dobro, zaradi blizu 10 dolara dnevno.

“Od kuće odlazim u sedam sati ujutro, a završavam u devet sati navečer. Dok dođem kući ,već je 10 ili 11 sati. Nekad večeram, a nekad u krevet idem bez večere, jer sam previše umoran da jedem”, zaključio je Ahmed Nasser Ibrahim, prodavač knjiga.

Sirijci i Jordanci su uvijek imali bliske veze. Ali, Jordan je uvijek bio siromašna zemlja. Teška situacija s izbjeglicama postaje sve izraženija.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime