Živko Budimir donio odluku o smjeni Ante Krajine

0
0

607_20140103180446_budimirHercegovina – Predsjednik Federacije Živko Budimir donio je odluku o razrješenju ministra finansija Federacije Ante Krajine. Budimir je ovu odluku donio na osnovu ustavnih ovlaštenja, a na prijedlog federalnog premijera Nermina Nikšića iz prosinca 2012. godine.

Ova odluka je uslijedila nakon što Krajina nije reagovao na Budimirovu urgenciju za isplatu invalidnina ratnim vojnim invalidima u 4 općine u Zapadnohercegovačkom kantonu. Inače, prijedlog premijera Nikšića podrazumijevao je smjenu 8 ministara u Vladi Federacije. Predsjednik Federacije je istakao da je spreman donijeti odluku o razrješenju ministra za pitanja boraca i invalida Zukana Heleza ukoliko premijer uputi takav prijedlog.

“Odluku o razrješenju ministra finansija u Vladi FBiH Ante Krajine donio sam, kao što stoji u samoj odluci, temeljem ustavnih ovlasti predsjednika FBiH, a na prijedlog predsjednika Vlade FBiH”, izjavio je Budimir na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Budimir je u obrazloženju ove odluke naveo da je ministar finansija Vlade FBiH, temeljem Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2013., odgovoran za izvršenje budžeta FBiH i kao takav najodgovorniji za nezakonito postupanje prema korisnicima prava naknada boračke populacije kojima je uskraćena isplata naknada za  porodične invalidnine i invalidnine u općinama Ljubuški, Grude, Posušje i Orašje, a koji su na taj način uskraćeni za prava koja im temeljem važećih zakonskih propisa pripadaju.

“30. decembra 2013. godine, kao šef izvršne vlasti FBiH, a nakon što se nije odazvao na sastanak na koji sam ga pozvao, uputio sam ministru finansija Anti Krajini Urgenciju da se korisnicima prava, u spomenutim općinama, poradi novogodišnjih blagdana izvrši uplata naknada 31. decembra 2013. do kraja radnog dana, poglavito s toga što su neprimjereno poniženi uskraćivanjem naknada za božićne blagdane”, naveo je Budimir.

Ovakav postupak kažnjavanja cjelokupne populacije u tim općinama, opravdavan neprovedbom procesa revizije boračkih prava, ne samo da je nezakonit, dodao je Budimir, već je neprimjeren za demokratska društva i podsjeća na nekadašnje uravnilovke koje su dio prošlosti u nekim nedemokratskim društvima i vremenima za koja smo vjerovali da su odavno iza nas.

“Napose je neprimjeren takav odnos prema populaciji koja je ugradila najveći doprinos u obrani i stvaranje države Bosne i Hercegovine, a poglavito s toga što je među onima koji su pogođeni ovakvim nezakonitim i nerazumnim postupkom i nemali broj onih koji su početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1991. napadom na selo Ravno prvi s oružjem u rukama branili Bosnu i Hercegovinu”, istakao je Budimir.

U svom obrazloženju je dodao da pored odgovornosti ministra finansija u smislu provedbe Zakona o izvršenju budžeta FBiH postoji i drugi nivo odgovornosti, politička, napose spram narodu koji predstavlja u Vladi FBiH i čije interese treba štititi upravo u ovakvim okolnostima kada se prema hrvatskom narodu, odnosno prema jednom njegovom dijelu, pripadnicima HVO-a koji su pretežito Hrvati, primjenjuje samovolja i nezakonito osporavaju zakonska prava.

“Istovjetnu odluku o razrješenju spreman sam donijeti i za ministra boraca u Vladi Federacije BiH, ukoliko predsjednik Vlade, u skladu sa Ustavom FBiH, uputi prijedlog o razrješenju ministra boraca što ovakvo eklatantno kršenje zakona i Ustava FBiH zavrjeđuje”, kazao je Budimir.

“I na koncu ovog obraćanja opetovano pozivam predsjednika Vlade FBiH da mi, ukoliko još uvijek stoji na stavu kako ovu Vladu treba razriješiti, uputi prijedlog o razrješenju svih ministara u Vladi FBiH kao i svoju ostavku, te da ću postupiti po prijedlozima”, kazao je Budimir.

Kako je navedeno u odluci, Anti Krajini prestaje funkcija ministra finansija u Vladi FBiH danom donošenje ove odluke.

“Prava i obaveza Ante Krajine nakon stupanja na snagu ove odluke uredit će Vlada FBiH sukladno važećim propisima Federacije BiH”, naveo je Budimir dodajući da će ova odluka biti objavljena u Službenim novinama Federacije BiH.

Krajina Budimirovu odluku smatra ishitrenom, Nikšić novim pokušajem blokade

“Ne mogu dokučiti to. Najvjerovatnije se radi o jednoj vizionarskoj odluci. To će vrijeme pokazati, a nama običnim smrtnicima u ovom momentu to nije dostupno”, kazao je Krajina.

Federalni premijer Nermin Nikšić pred kamere FTV-a nije htio. Budimirovu odluku smatra novim pokušajem blokade Federacije BiH, čime se, kako kaže, nastavlja politika stvaranja haosa.

“Budimir duže vremena ucjenjuje pojedine ministre u Vladi FBiH, prijeteći da će ih smijeniti ukoliko ne pristanu na njegove zahtjeve i diktat, a sve na osnovu zahtjeva za smjenu osam ministara koji sam podnio još u decembru 2012. godine, a koji je tada odbio, zaustavljajući na taj način rekonstrukciju Vlade FBiH. Neću dozvoliti da zbog ove bahatosti Budimira dođu u pitanje isplate penzija, invalidnina, poticaja, plaća i svih drugih davanja iz budžeta FBiH što je ustvari njegov krajnji cilj”, stoji u Nikšićevom saopćenju.

Ko će u narednom periodu biti potpisnik naloga za isplate iz budžeta?

Prema Zakonu o izvršenju budžeta FBiH, sve naloge za budžetske isplate potpisuju ministar finansija i premijer. Rješenje će se brzo morati tražiti. Ante Krajina nema nikakve šanse da ostane na poziciji ministra. Ustav Federacije BiH je precizan. Odluku o smjeni donosi predsjednik Federacije i ona je konačna.

“Predsjednik Federacije na prijedlog premijera smjenjuje ministre u Vladi Federacije BiH. To je jedina odredba koja definiše tu situaciju”, izjavio je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

U Vladi FBiH sada postoje tri neformalna bloka

Situacija se sada dodatno zakomplikovala. U Vladi FBiH sada postoje tri neformalna bloka. Na jednoj je strani sedam SDP-ovih ministara i premijer, na drugoj su četiri ministra iz SDA, a na trećoj grupa ministara okupljena oko Jerka Ivankovića Lijanovića, bez kojeg bi bilo nemoguće donijeti ikakvu odluku. Upravo u toj situaciji ministar Ivanković Lijanović bi mogao igrati ključnu ulogu. Za svaku odluku Vlade FBiH, kada su svi ministri prisutni, potrebno je 9 glasova. U posljednje vrijeme, Ante Krajina je pratio glasanje SDP-ovih ministara koji su mu obećali poziciju direktora Odraza. Stoga je smjena Ante Krajine vrlo bitna za ministre okupljene oko ministra Ivankovića Lijanovića. U Vladi FBiH odlaskom Krajine ponovo je nastala pat pozicija, a Ivanković Lijanović bi, upravo, u toj situaciji mogao imati ključnu ulogu priključujući se SDP-ovim na jednoj, odnosno, SDA-ovim ministrima na drugoj strani.

(federalna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime