Živinice: Vijećnici sami sebe podstiču na rad: Za dolazak na sjednicu (dodatnih) 95 KM

0
7

Rješenje o nagradama za 22 vijećnika

Živinice – Vijećnici Općinskog vijeća Živinice prošlog mjeseca su nagrađeni sa dodatnih 94,5 KM, zbog toga što su prisustvovali jednoj redovnoj sjednici Vijeća tokom novembra.

Ovaj iznos predstavlja 10 posto od ukupnog vijećničkog paušala za novembar, koji je iznosio 945 KM. Nagradu su dobila 22 vijećnika, čime im je ukupno mjesečno primanje, samo na osnovu paušala, skočilo na 1.039 maraka, ne računajući naknade koje mnogi primaju za rad u 18 stalnih radnih tijela i komisija Općinskog vijeća, kao ni primanja na redovnim radnim mjestima.

Nagrade i kazne

Ova odredba je nedavno uvedena i, kako nam je objasnila predsjedavajuća Općinskog vijeća Samra Omić – Zoletić, ona predstavlja svojevrsni podstrek za vijećnike da prisustvuju sjednicama.
– Ovo se ispostavilo kao jedini način da vijećnike privolimo da prisustvuju sjednicama. Imali smo slučaj da su se prije ovoga mnogi vijećnici samo pojavljivali ujutro na sjednicama, a onda do kraja dana nismo imali kvorum, jer su neki napuštali sjednice. Ova odredba je urodila plodom, s obzirom na to da sada najveći dio vijećnika prisustvuje sjednicama, kazala je Omić – Zoletić.

Kako nam je kazala predsjedavajuća, situacija je ranije bila haotična, te su pored čestog napuštanja sjednica, vijećnici sami sebi, preko poznanstava u službama Općinskog vijeća, upisivali pluseve za prisustvo, iako ih nije bilo tu.
– Danas mi vršimo prozivke na početku sjednice, kao i na kraju i, ukoliko nekog vijećnika nema na jednoj od prozivki, taj mjesec će mu se odbiti paušal, dodala je predsjedavajuća.

Za one vijećnike koji ne prisustvuju jednoj redovnoj sjednici tokom mjeseca ili vanrednim sjednicama, ukoliko ih taj mjesec ima, od mjesečnog paušala se odbija 20 posto, odnosno oko 190 KM. Međutim, za devet vijećnika ni ovo nije predstavljalo problem, pa se na novembarskoj sjednici nisu ni pojavili, a ipak su na kraju “zaradili” po 755 maraka.

Kako nam je kazao sekretar Općinskog vijeća Suad Avdagić, ovom odredbom nije u velikom iznosu dodatno opterećen općinski budžet, s obzirom na to da se svaki mjesec jednima odbija, a drugima dodaje određeni postotak.

Ravnoteža

– Tokom jednog mjeseca jednima se dodaje određena suma na paušal, a drugima se od tog paušala oduzima dvostruko, tako da mi nismo u gubitku, jer se to uglavnom na kraju mjeseca izravna, kazao je Avdagić.
Jedan od vijećnika koji je dobio prošlomjesečnu nagradu je i Nusret Mamić, koji smatra kako je ovo dobar način da se vijećnici natjeraju da rade svoj posao, ali smatra da bi nagrade mogle biti i veće.

– Ovo je dobar način, ali možda bi bilo i bolje kada bi procenat bio veći. S druge strane, smatram da su paušali preveliki i da ih što prije treba smanjiti, te njihovu visinu usloviti upravo prisustvima sjednicama. Ovako, bez obzira na to što imamo i novčano kažnjavanje, neki vijećnici i dalje ne dolaze, a suma koju na kraju prime je ipak velika, kazao je Mamić.
Iako je cijeli mehanizam, kako su nam to rekli sagovornici, utvrđen na osnovu zakona sa viših nivoa vlasti i donosi željene rezultate, ostaje nekoliko nerazjašnjenih stvari.

Ukoliko je posao vijećnika zastupanje interesa građana, koje može, s obzirom na opis posla, zastupati samo na sjednicama Vijeća kao zakonodavnog tijela općine, zašto vijećnik koji ne prisustvuje sjednicama dobija i jedan fening ako nije obavio svoj posao. Odnosno, zašto vijećnik koji je prisustvovao redovnoj mjesečnoj sjednici mora i treba biti nagrađen samo zbog toga što je obavio svoju jednu jedinu zadaću?!

MOŽE I VIŠE PARA
Ovo je dobar način, ali možda bi bilo i bolje kada bi procenat bio veći. S druge strane, smatram da su paušali preveliki i da ih što prije treba smanjiti, kaže jedan od nagrađenih vijećnika Nusret Mamić

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime