Živinice: Vijećnici nagradili sami sebe sa 10% povećanja zbog prisustva sjednicama

0
4

ov zivinice

Živinice – Rad članova Općinskog vijeća Živinice nadaleko je poznat u BiH. Prije svega, po najvišim paušalim, gađanju vijećnika jogurtom i nezakonitim odlukama koje krše temljni zakon države BiH.

Posljednji potez vladajuće koalicije udar je na građane ove Općine. Vijećnici u Općnskom vijeću Živinice sebe su „nagradili“ sa 10% povećanja zbog prisustva sjednicama. Paušal vijećnika, prema posljednjim informacijama iznosi 945 KM. Iako su im naknade za njihov rad svakako viosoke, u prethodnom mjesecu, 22 vijećnika od njih 31 su odlučili da se nagrade sa još 10% od visine vijećničkog paušala za prisustvo sjednicama, što iznosi 94,50 KM po vjećniku, ukupno 2.079 KM za sve vjećnike za novembar tekuće godine.

Kada uzmemo u obzir da Općinsko vijeće Živinice ima 31 vijećnika, dolazimo do nevjerovatne cifre koja im se svaki mjesec redovno isplaćuje. Uz sve to, po odluci samog Vijeća, predsjedavajuća, trenutno Samra Omić iz SDA, ima pravo na još jedan paušal mjesečno zbog dodatnog zalaganja, a njena dva zamjenika, Nail Jusić (SDA) i Nusret Mamić (SDP) još po 50% od vrijednosti paušala. Ako se još malo pozabavimo ciframa, dobit ćemo nevjerovatne podatke.

Vijećnici Općinskog vijeća Živinice za godinu dana inkasiraju 374.220,00 KM redovnih primanja. S obzirom na to da se vijećnici, na osnovu Službenog glasnika Općine Živinice koji su sami izglasali 2013. godine, redovno nagrađuju za prisustvo sjednicama sa 10% od vijećničkog paušala, na ovaj iznos možemo dodati još 24.948 KM na godišnjem nivou. To znači da OV Živinice košta Općinu Živinice i njene građane ukupno 399.168 KM godišnje. U toku svog četiri godine dugog mandata svi vijećnici naplate ukupno 1.596.672 KM samo za rad u Općinskom vijeću Živinice. Naravno, većina od njih ima i stalno zaposlenje i to na vrlo dobrim pozicijama.

Navest ćemo samo neke, a najviše ih dolazi iz Doma zdravlja Živinice, zamjenik predsjedavajuće OV Nail Jusić, pomoćnik direktora JZU Dom zdravlja Živinice i glavni medicinar, član UO Dom zdravlja Živinice, Almir Jagodić, ljekar u Hitnoj službi JZU Dom zdravlja Živinice, također povremeno radi u Crvenom krstu, Halid Mahmutbegović, pomoćnik direktora JZU Dom zdravlja Živinice za kvalitet i statistku, šef službe, Fahrudin Vejzović, Šef službe za sanitetski transport u JZU Dom zdravlja Živinice, Nusret Zahirović, medicinski tehničar u JZU Dom zdravlja Živinice, Esed Zenunović, šef odjeljenja za tehničke poslove JZU Dom zdravlja Živinice, Mirsad Šljivić, ljekar, šef službe za ultrazvučnu dijagnostiku JZU Dom zdravlja Živinice. Tu su još i privatnici, biznismeni.

Naravno, i ostali vijećnici su većinom stalno zaposleni u nekoj od državnih ustanova. Ovo nije konačna cifra jer u sklopu ovog Općinskog vijeća postoji još 18 stalnih radnih tijela ili komisija koje u prosjeku imaju osam članova.

Na kraju svega, ostaju nam dva pitanja: – Šta to vijećnici rade mimo sjednica OV, kada im se ako prisustvuju sjednicama isplaćuje još 94,50 KM (ukupno 1.039,00 KM), a ako se uopšte ne pojavljuju na istim „samo“ 945,00 KM? – Da li njihov rad stvarno vrijedi 1.596.672 KM, koliko koštaju općinu za vrijeme svojih četverogodišnjih mandata?

(Nap.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime