Živinice: Uskoro zatvaranje deponije u Babunovićima

0
0

smetljisteb

Srebrenik – Dugogodišnji problem odlaganja i deponovanja komunalnog otpada u Općini Srebrenik uskoro bi trebao biti riješen. Sredstvima IPA fondova i federalnog ministarstva okoliša u iznosu od milion i devetsto hiljada konvertibilnih maraka bit će završena druga faza sanacije, izgradnju kompresivno-pretovarne stanice i nabavku specijalnih vozila za odvoz smeća na regionalnu deponiju u Živinicama.

Zbog problema deponovanja smeća, nepostojanja adekvatne lokacije za njegovo deponovanje i preopterećenosti deponije u babunovićima, prije tri godine Općina Srebrenik je pokrenula postupak obezbjeđivanja finansijskih sredstava za Drugu fazu projekta, odnosno zatvaranje i sanaciju ove deponije.

“Ne samo sanacije već i stvaranja svih elemenata i neophodnih preduslova za kvalitetan i racionalan sistem odvoza komunalnog otpada na regionalnu deponiju Živinice u Tuzlanskom kantonu”, kazao je Nihad Omerović, načelnik Općine Srebrenik

Milion i devetsto hiljada konvertibilnih maraka, koliko je ova lokalna zajednica dobila za ovaj projekat, bit će usmjereno na završetak Druge faze sanacije, izgradnju kompresivno-pretvorne stanice i nabavku specijalnih vozila za odvoz smeća.“Kako bi se na što racionalniji i efikasniji način transportovao kompresovani komunalni otpad na regionalnu deponiju. Bitno je napomenuti da u kontaktima sa predstavnicima federalnog ministarstva okoliša provedene su sve neophodne procedure, završena Javna rasprava i krajem 2016. godine očekuje se pokretanje regionalne deponije u Živinicama, gdje bi se na dugoročan period sistemski riješio problem deponovanja komunalnog otpada na području Tuzlanskog kantona”, dodaje načelnik Omerović.Ove sedmice bit će raspisan Javni poziv za najpovoljnijeg izvođača radova za okončanje druge faze projekta, odnosno zatvaranje deponije u Mjesnoj zajednici Babunovići u općini Srebrenik.

(TIP/Akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime