Živinice: Džamija koja je dobila muzej

0
198

Živinice – Na području Džebara, općina Živinice postoji nadaleko čuvena Džebarska džamija, najstarija na području TK, a jedna od najstarijih u BiH. Izgrađena je 1463.godine u vrijeme Sultana Mehmeda II El-Fatiha. Postoji više verzija koje govore o njenom nastanku, a jedna od njih ovako svjedoči:

Za vrijeme osvajanja Bosne od strane Turaka došlo je do borbi između dvije vojske za brdo Gradinu, koje je prirodno utvrđenje iznad Džebara, sa koga se mogla kontrolisati važna putna komunikacija. Borbe su bile dugotrajne i Turci nisu uspjevali  osvojiti ovo mjesto. Jedne noći su uočili da žene silaze niz Gradinu po vodu, te su dvije djevojke zarobili, pod prijetnjom da će ih pobiti ako ne kažu kako najlakše da pobijede Bosansku vojsku. Uplašene djevojke su odale tajnu osvajanja Gradine, te Turci tako  osvoje Gradinu.
Zauzvrat djevojke su oslobodili a Sultan Mehmed El-Fatih u čast dobivene bitke naredi da se tu sagradi džamija. Građevinski materijal se nabavi, ali po nerazjašnjenim okolnostima u toku jedne noći bi prebačen za 300 metara daljine na drugo mjesto, bliže vodi. S obzirom da prebacivanje materijala nije razrješeno nego je sigurno učinjeno Božijom voljom Turci odlučiše da se džamija tu izgradi, pa se i do današnjeg dana tu nalazi.Vjerovajući u posebnost  ove džamije oko 10 hiljada hodočasnika  posjeti ovo mjesto prve subote avgusta mjeseca, vjerujući ukoliko u džebarskoj džamiji  klanja tri džume ili posjeti tri uzastopna mevluda ima vrijednost kao da je hadž obavio.

https://youtu.be/GIhkmCL1nCs

Posredstvom Turske razvojne agencije (TIKA), Medžlisa islamske zajednice Živinice i općine Živinice u džematu Džebari je otvoren muzej u kome će se nalaziti najvrjedniji historijski eksponati Džebarske džamije, jedne od najstarijih u Bosni i Hercegovini, ali i eksponati kulturnog naslieđa kako sa prostora općine Živinice tako i šire.

Muzej je svečanim činom otvorio predsjednik TIKA-a za Balkan Mahmut Ćelvik nakon čega je ključeve od muzeja predao predsjedniku MIZ Živinice gospodinu Fehimu Šljiviću. Nakon svečanog otvaranja muzeja proučen je tradicionalni mevlud.

(preporod.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime