“Živa biblioteka”: Razgovarajte sa civilnom žrtvom rata u Bratuncu i Doboju

0
1

Doboj, Bratunac, Banja Luka – U okviru projekta PRO-Budućnost, Helsinški parlament građana Banja Luka organizuje “žive bibilioteke” u Doboju, 18. 3. i Bratuncu, 19. 3. 2016. godine, prenosi novinska agencija Patria.

PRO-Budućnost je projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) s ciljem izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih i religijskih grupa u BiH. Izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane, a “živa biblioteka” predstavlja inovativan pristup za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije i širenje mira i tolerancije.

Naime, “knjige” su živi ljudi, pažljivo odabrani iz ugroženih društvenih grupa koje se često suočavaju sa predrasudama i negativnim stereotipima, a živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gdje čitaoci dolaze da pozajme “knjigu” na određeno vrijeme. Neke od “knjiga” sa kojima će građani Doboja i Bratunca moći razgovarati uključuju: civilnu žrtvu rata, samohranu majku, slijepu osobu, žrtvu porodičnog nasilja, sestru poginulog borca, ratnog veterana, vjerskog službenika, mirovnog aktivistu, dijete rata i povratnicu.

“Živa biblioteka” će u Doboju biti organizovana u petak, 18. 3. od 15 do 19 h u Skupštini Grada Doboja (Dom vojske), a u Bratuncu u subotu, 19. 3. od 11 do 15 h, u Domu kulture. Bratunac i Doboj su lokalne zajednice koje već preko dvije godine učestvuju u projektu PRO-Budućnost, koji na terenu djeluje u preko 40 opština i gradova iz cijele BiH.

Projekt PRO-Budućnost implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini

(nap.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime