Zimska pauza na ponovnoj izgradnji Aladža džamije u Foči

0
7

14 01 2016 05 aladza obnova

Foča – Ovih dana privode se kraju radovi koji imaju za cilj zaštitu od vanjskih klimatskih utjecaja dosad obavljenih građevinskih radova na jednom od najznačajnijih projekata Islamske zajednice u BiH.

Geografski položaj grada Foče u Jugoistočnoj Bosni, na obalama rijeka Drine i Ćehotine, je takav da je za očekivati u dolazećem zimskom periodu nepovoljne vremenske uslove za izvođenje bilo kakvih građevinskih radova. Shodno tome, potrebno je bilo izvršiti sve pripreme gradilišta za zimsku pauzu, izvršiti analizu svega do sada urađenog i donijeti plan i program aktivnosti za nastavak radova za narednu godinu, kada se u proljeće steknu povoljni vremenski uslovi.

Radovi na ponovnoj izgradnji Aladža džamije i imamske kuće u Foči zvanično su počeli 12.12.2014.godine, kada je glavni izvođač radova uveden u posao i predata mu sva neophodna tehnička dokumentacija. Predhodno je potpisan protokol između Generalne direkcije za vakufe Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH o ponovnoj izgradnji Aladže džamije i imamske kuće, Naime Vakufska direkcija IZ u BiH obezbjedila je neophodna finansijska sredstva za ponovnu izgradnju Aladža džamije u Foči. U realizaciji projekta učestvuju muftijstvo goraždansko, Vakufska direkcija, Medžlis IZ Foča, glavni izvođač radova „Sama Inšaat, i podizvođači „Bišina doo“ i „Kara drvo doo“. Nadzor nad izvođenjem radova vrše Zavod za kulturno, historijsko i prirodno nasljeđe RS-e, „Arhi plus doo“, mješovita komisija Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije IZ u BiH.

Rok za izvođenje radova je 1020 kalendarskih dana, a isti je počeo teći danom uvođenja Izvođača u posao.

Možemo konstatovati da su radovi tekli u skladu sa usvojenom dinamikom i utvrđenim planom ponovne izgradnje džamije, te da nema kašnjenja u izvođenju radova. Uzimajući u obzir kompleksnost radova i značaj džamije sa kulturno historijskog apsketa, možemo izraziti zadovoljstvo dosada urađenim poslovima.

Do današnjeg dana realizovane su sve pozicije iz poglavlja pripremnih i zemljanih radova, te dio pozicija iz zidarskih radova i izgradnje minareta. Objekat Alaža džamije je trenutno ozidan na kotu cca + 6.00 m kao i minaret. Na ovoj je zaustavljeno zidanje zidova objekta dok se konstruktivno riješe i izvedu nosivi elementi trijema džamije.

Posljedne dane 2015. godine dobavljač kamena je iskoristio da u kamenolomima izvadi dovoljne količine kamene mase kako bi u zimskom periodu mogao da pripremi sve kamene elemente objekta. Obilaskom proizvodnih pogona dobavljača kamena može se vidjeti i konstatovati da su do danas izrađeni svi kameni elementi lukova i ispune trijema, bazni kameni blokovi stubova trijema, konzolni kameni blokovi i oslonci lukova trijema, donji kapiteli na stubovima, metalni prstenovi i zatege stubova trijema, te kameni blokovi zidova i spiralnog stepeništa munare za narednih cca 150 cm visine.

Aktivnosti dobavljača kamena trenutno su usmjerene na kamenolome kako bi se obezbijedile dovoljne količine kamene mase za izradu kamenih elemenata dovratnika, doprozornika, nadprozornika, vijenaca u zimskom periodu. Ovo ustvari pokazuje da će se obavljati određeni poslovi i u zimskom periodu a sve u cilju dobre pripreme za nastavak radova nakon završetka zimskog perioda.

Predstavnici Vakufske direkcije zajedno sa nadzornim timom i dobavljačem kamena su 29.12.2015.godine preuzeli sve uzorke kamenih elemenata koji su sačuvani u Zemaljskom muzeju. Isti trebaju da budu restaurirani i pripremljeni za ponovnu ugradnju na objekat. Također oni će poslužiti i kao uzorci za izradu novih nedostajućih kamenih elemenata vijenaca i sl. Sve ove aktivnosti bi se trebale izvesti u toku predstojeće zimske pauze tako da se na proljeće može bez zastoja nastaviti izgradnja u punom kapacitetu.

Zimski period koji nije pogodan za izvođenje radova na džamiji će zasigurno biti iskorišten da se obave svi oni poslovi koji se mogu obaviti u smislu adekvatnh priprema, a naročito priprema dovoljne količine kamena, kako bi na proljeće kada vremenski uslovi budu odgovarajući ponovna izgradnja Aladže džamije mogla biti nastavljena u još većem obimu.

Što se tiče imamske kuće završeni su grubi radovi, urađena je stolarija, elektroinstalacije, vanjska fasada te unutrašnje malterisanje zidova. Slijedi rad na instalacijama vode i kanalizacije te postavljanje estriha.

Svi učesnici u postupku ponovne izgradnje Aladža džamije su do sada pokazali veliku svijest i profesionalnost u obavljanju svojih poslova jer to, objekat, kao što je Aladža džamija, zasigurno i zaslužuje.

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime