Zgrada Općine Centar bit će obnovljena do 2. maja

0
37

pripremni radovi 1Sarajevo –Na osnovu odluke načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, formiran je Stručni tim za realizaciju hitne sanacije zgrade Općine Centar, koja je stradala tokom protesta građana 7. februara 2014. godine.

Spomenuti tim čine uposlenici Općine Centar – diplomirani arhitekti, građevinci, mašinski i elektro inženjeri sa dugogodišnjim radnim iskustvom.

 

Inače, 8. februara – dan nakon što je zapaljena zgrada Općine Centar i Kantona Sarajevo, načelnik Bećirević je kao komandant Općinskog štaba civilne zaštite donio Odluku o proglašenju stanja nesreće izazvane požarom u zgradi u kojoj su bile smještene sve općinske službe. Odlukom koja je do daljnjeg na snazi, propisano je, između ostalog, da se u cilju normalizacije stanja a u skladu sa iskazanim potrebama, mogu na ugroženom području angažovati sve općinske službe, javne ustanove i preduzeća, štabovi civilne zaštite mjesnih zajednica te službe zaštite i spašavanja i pravna lica sa kojima Općina Centar ima zaključene okvirne sporazume i ugovore za izvođenje radova i pružanje usluga i druga pravna lica.

 

Tokom proteklog perioda angažovano je nekoliko građevinskih firmi koje su radile na raščišćavanju otpada iz izgorenih općinskih kancelarija i hodnika, kao i izgorenu i devastiranu drvenu konstrukciju krova te ostalih etaža koje su najviše nastradale tokom požara. S obzirom na činjenicu da je potpuno izgorio dio krovne konstrukcije, napravljena je privremena krovna konstrukcija kako bi se spriječilo dalje propadanje objekta. Pošto se zgrada, izgrađena 1905. godine kao objekat Gradske skupštine, nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH, prema odluci državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, nova krovna konstrukcija će biti u potpunosti istovjetna kao u izvornim projektima.

 

 

Osim rada na krovu, radnici također u prostorijama Općine Centar uklanjanju sa izgorenih i veoma oštećenih zidova postojeći malter i uništenu plafonsku konstrukciju. U dijelovima zgrade gdje požar nije nanio štete već se krenulo sa postavljanjem novih stakala na neoštećenim prozorima.

 

Paralelno sa ovim radovima Stručni tim za hitnu sanaciju zgrade Općine Centar radi na prikupljanju dokumentacije za neophodne građevinske radove na hitnoj sanaciji koja obuhvata građevinsko–zanatske, instalaterske, enterijerske i druge potrebne radove.

 

(Općina Centar)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime